Магазин

Слажи ако смеш: Руски научници развили софтвер који оцењује да ли смо рекли истину

Револуционарни софтвер који са невероватном прецизношћу може рећи да ли говоримо истину или не дуго се "кувао" у Московском државном универзитету и сада је коначно угледао светлост дана. Његова примена у медицини, криминалистици, па чак и људским ресурсима биће незаобилазна захваљујући најнапреднијим технологијама, а разлог због ког су руски научници вештачку интелигенцију заменили "домаћим" профајлинг софтвером који очитава микропокрете лица лежи у неповерењу у вештачку интелигенцију.
Слажи ако смеш: Руски научници развили софтвер који оцењује да ли смо рекли истину© Canva / Prostock-studio

Научни тим састављен од психолога и програмера Московског државног универзитета МГУ развио је компјутерски програм који боље од професионалних профајлера очитава микропокрете на лицу, не узимајући у обзир емоције испитаника. Сврха овог револуционарног "дигиталног профајлера" јесте да уочи све (па чак и оне најмање) промене на лицу које су повезане са различитим људским емоцијама попут анксиозности, страха, презира или изненађења не ослањајући се на субјективни утисак, захваљујући чему се могу погодити праве мисли човека, кажу научници. У комбинацији са полиграфом, овај софтвер је "убица" за разоткривање лажи.

Анализира површину лица и једва приметне покрете

Руски научици су софтвер развили самостално, а разлог за то било је одсуство одговарајућих алгоритама који са великом прецизношћу могу да анализирају покрете лица. Приликом креирања програма, они су се базирали на расподели светлости на површини лица које је подељено на преко 300 микрозона, које се касније "провлаче" кроз алгоритам ради добијања аналитике.

"Промене светлости услед микропокрета могу се претворити у значајне информације. Подаци се обрађују помоћу вишеслојних логичких правила које је креирала наша група и којих има укупно шест", навео је Алексеј Гусев, доктор психологије и један од чланова научног тима.

У свакој зони лица алгоритам тражи информације о кретању коже лица у складу са међународним стандардом ФАЦС који је креирао Пол Екман, познати психолог и консултант, а који је једини тренутно признати систем за описивање покрета лица у свету.

Ништа емоције, само мимика

Можда и најважнија конкурентска предност у односу на друге "дигиталне профајлере" јесте то што руски софтвер у анализи не користи концепт емоција, већ своју анализу базира искључиво на покретима: он региструје померање обрва, носа, растезање усана у различитим правцима и појаву назолабијалних бора, а до сада је софтвер научио да мери основне 22 моторичке јединице од којих је сачињен израз лица. На основу одабира таквих мимичких покрета, алгоритам "прикупља" изразе лица великом брзином.

"Важно је напоменути и да покрети лица могу бити веома брзи - од 200 до 500 милисекунди, што људско око, као ни неуронске мреже, не могу детектовати", нагласио је Гусев објашњавајући да је овакав софтвер далеко напреднији и подеснији за коришћење.

Штавише, већина досадашњих софтверских решења је анализу података радило искључиво на фотографијама, те су добијени резултати готово неупотребљиви уколико се у обзир узме чињеница да се на тај начин покрети не могу уочити.

Руски софтвер се "сналази" чак и када су помешана осећања

У току истраживања и разраде софтвера, научници су дошли до занимљивог податка: да би одредили само једну емоцију (на пример бес) потребно је око пола милиона видео узорака. Узимајући у обзир и то да је висококвалификованих стручњака јако мало, а да је њихова брзина процене и до десет пута дужа од дужине снимка - јасно је да би људски труд морало да замени софтверско решење.

"Изрази лица су много сложенији, не чине га само емоције. Након анализе, неуронске мреже дају резултате попут "10 посто љутње, 20 процената презира и 5 посто радости", али, шта можемо закључити из тога? Ништа", изричит је Михаил Бајев, психотерапеут и специјалиста за анализу мимике лица.

Са друге стране, софтвер који је израђен од стране московских научника даје резултате који су приближнији резултатима са полиграфа, а приликом одговарања на одређена питања алгоритми могу идентификовати узбуђење, стрес и напетост. Приликом анализе, сваки испитаник оцењује се на основу неколико стотина параметара који помажу у утврђивању истинитости изреченог.

Широка примена руског софтвера

У овом тренутку софтвер се користи у неколико пројеката приватних компанија, а будућност оваквог решења и више је него сјајна: алгоритам ће засигурно имати широку примену у дијагностици менталних обољења, кардио-васкуларних обољења али и криминалистици, док је још једна од области примена и естетска медицина. Такође, извесно је и да ће и многи експерти из области регрутације и селекције кандидата пожелети једног оваквог помоћника у својим редовима, будући да његова процена може помоћи компанији у одабиру правих кадрова.

image