Научници покушавају да оживе практично изумрлу врсту афричких носорога

Северни бели носорог функционално је изумро 2018. године

Тим научника који ради у Кенији саопштио је да су створили пет нових ембриона како би се афрички северни бели носорог спасао од изумирања.

"БиоРескју", истраживачки конзорцијум задужен за пројекат, навео је да је 18 јајних ћелија сакупљено од женке по имену Фату у мају и оплођено спермом два различита бика како би се побољшала "генетска разноликост".

Фату и њена мајка Наџин су два преостала северна бела носорога на свету и живе у кенијском резервату за дивље животиње "Ол Пејета".

Подврста северног белог носорога проглашена је функционално изумрлом 2018. након смрти последњег мужјака, Судана.

"Четири године од почетка овог амбициозног пројекта спасавања северног белог носорога од изумирања, конзорцијум 'БиоРескју' је направио значајан напредак ка свом крајњем циљу", навели су научници.

До сада је 29 оплођених јајних ћелија направљено коришћењем напредних технологија потпомогнуте репродукције и криоконзервирано, што је процес који их држи на ниским температурама за будући трансфер сурогат мајкама.

Конзорцијум је саопштио да су њихови научници одредили две дивље женке јужног белог носорога као потенцијалне сурогат мајке, јер ни Фату и Наџин нису у стању да изнесу трудноћу.