Магазин

Где не би требало држати вај-фај рутер у дому

Ако свој интернет рутер држите у "погрешној" просторију у свом дому или чак на погрешном месту у "правој" просторији, могуће је да несвесно успоравате своју кућну мрежу. Стручњак за интернет је објаснио је да знање где рутер треба да стоји прави велику разлику између доброг и лошег сигнала на повезаним уређајима.
Где не би требало држати вај-фај рутер у дому© Pixabay/3844328

Рутери за интернет никада не би требало да се постављају испод степеница, на прозору, у кухињина тавану, или поред вазе или акваријума, сматра Алекс Тофтс, стручњак за вај-фај. Сигнали често не путују добро кроз метал, воду, чврсте зидове или тежак намештај, тако да подизање и постављање рутера на отворено подручје може помоћи у успостављању бољег сигнала.

"Опште правило која треба имати на уму је тражење било каквих препрека у близини, које би могле да изазову проблем. Избегавајте постављање рутера да иза гломазног намештаја или поред других уређаја, који могу да изазову сметње у сигналу," објаснио је Тофтс за Дејли мејл.

Постоје одређене собе у кући које могу бити посебно проблематичне и навео је неколико области које би требало избегавати:

Испод степеница

"Знамо да рутери нису баш најлепши предметиу вашем дому, али немојте их третирати као Хари Потера и закључавати их испод степеница," шаљиво је рекао Алекс. Држање рутера подаље од зидова "ослобађа сигнал", а исто важи и за висину, тако да је препоручљиво држати их даље од подова.

Кухиња

Електрични уређаји који користе радио сигнале, као што су бежични телефони или беби аларми, могу ометати и пореметити сигнал рутера.

"Кухиња је често дом за неколико таквих уређаја, а главни кривац је микроталасна рерна, која користи исти сигнал као и наш рутер, са којим ће се "такмичити" приликом загревања хране.“

Поред прозора

Постављање рутера поред прозора или на место изложено директном сунцу је лоша идеја. Ако се ваш рутер загрева, посебно лети, то може бити проблем.

"Као и сваки електрични уређај, важно је да се охлади. Ово може бити теже током лета, али избегавајте да га постављате поред прозора, како не би био на директној сунчевој светлости. Такође, уверите се да место у сенци, на коме нема великих предмета требало би да буде у реду, а у просторији мора да постоји и одговарајућа вентилација."

Поред вазе или посуде за рибу

Вода није добра за вај-фај сигнале и требало би одаљити рутер од ње, да сигнал не би био лош док вај-фај мрежа "путује" кроз воду.

"Вода блокира сигнале, тако да не стављајте рутер близу било чега са пуно воде – било да је то мала фонтана у затвореном простору, акваријум или чак ваза за свеће која је пуна воде."

На тавану

Уопштено говорећи, желите да ваш рутер буде у средини вашег дома, а не на ободу, сматра је Тофт: "Простор у поткровљу није оптималан за јачину сигнала. У идеалном случају, ваш рутер ће бити у приземљу, у средини вашег дома, то ће му дати најбоље шансе да дође до свих просторија у вашем дому.

"Изолациони материјал на тавану такође може отежати добијање бољег сигнала. Ако користите свој тавански простор и потребан вам је интернет тамо горе, боље је размислити о коришћењу вај-фај појачивача."

image