Научници са Уневерзитета у Верони, у Италији, дошли су до занимљивих података и установили да екстракт еспресо кафе поже бити веома делотворан у борби са Алцхајмером. Аутори научне студије истраживали су утицај екстракта еспресо кафе на тау-беланчевине, које се у присуству болести Алцахајмера деформишу и таложе стварајући групације у ћелијама мозга.
Кофеин за 40 сати разграђује групације тау-беланчевина
Екстракт еспресо кафе који су научници користили у свом истраживању добијен је од мешавине две врсте кафе - Арабика из Јужне Америке и Робуста из Африке, чијих су по 7,5 грама научници помешали и припремили у апарату за еспресо. Екстракција је трајала 30 секунди, а 80 милилитара напитка (једна шољица) садржало је кофеин, тригонелин, флавоноид хенистеин и теобромин.
Како би установили да ли ова комбинација једињења заиста може утицати на тау-беланчевине научници су у епруветама помешали све "састојке", а након 40 часова, хемијска реакција довела је до разградње наслага тау-беланчевина, а научници сматрају да једињења која су садржана у кафи могу у будућности бити коришћена и у борби са неуродегенеративним обољењима.
Кафа добра и у превенцији других болести
Анализом и прегледом опсервационих студија утврђено је да би конзумација кафе могла бити корисна и у борби против бројних хроничних болести, укључујући и неке врсте рака (попут рака јетре, дебелог црева, ендометријума и простате), метаболичких болести (као што је дијабетес типа 2) и неуролошких поремећаја, кључујући и Паркинсонову болест, али и депресију.