Албанија легализовала употребу канабиса у медицинске сврхе

Узгој марихуане је цветао у Албанији у прошлости пошто су трговци дрогом користили недостатак стабилне власти у земљи, а и данас представља главну руту за трговину наркотицима

Албански парламент легализовао је употребу канабиса за медицинску употребу.

Овај потез не весели подједнако опозицију и представнике власти, јер се први оштро противе и критикују такав корак, док влада верује да би допуштање ограничене производње марихуане могло а повећа приходе од пореза.

Парламент је изгласао да се дозволи ограничен и контролисан раст биљака канабиса, премда није јасно како ће се регулисати медицински канабис.

Узгој марихуане је цветао у Албанији у прошлости пошто су трговци дрогом користили недостатак стабилне власти у земљи.

Након доласка на власт 2013. године, влада левичарске Социјалистичке партије премијера Едија Раме поставила је уништавање биљака канабиса као главни циљ.

Током наредне две године уништено је милионе биљака канабиса са процењеном тржишном вредношћу од седам милијарди евра, више од две трећине годишњег бруто домаћег производа земље у то време.

Албанија је и даље главна рута за трговину тешким дрогама. Полиција ради на разбијању изолованих случајева узгоја канабиса, али много ређе него пре деценију.