Магазин

Поново упаљен метео-аларм, тропска врелина па нагли преокрет: Најтоплије у Банатском Карловцу

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" издао је препоруке грађанима како да поступају у врелим данима
Поново упаљен метео-аларм, тропска врелина па нагли преокрет: Најтоплије у Банатском Карловцу© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) упозорио је да ће максимална температура у већини места данас бити од 34 до 37 степени Целзијуса, док ће сутра у централној и јужној Србији бити још топлије - од 37 до 40 степени.

Данас у најтоплијем делу дана од 34 степена до 37 степени, у Београду око 36. Зато освежење потражити у парковима, у близини фонтана или, још боље, у климатизованом простору.

Према подацима од 17 часова, најтоплији градови у Србији су Ћуприја и Лесковац, где је измерено 35 степени Целзијус.

Најсвежије је на Копаонику где је било 24 степена.

Судећи по субјективном осећају, најтоплије је у Банатском Карловцу, где на сунцу имате осећај да је 38 степени.

У Београду је у 17 часова измерено 34 степена, а исто толико и у Новом Саду.

Уторак ће бити најтоплији дан од почетка лета, на југу земље понегде и 41 степен.

И тада ће бити упаљен црвени метео-аларм, највиши степен упозорења на врућине.

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" издао је препоруке грађанима како да поступају у врелим данима.

Стручњаци саветују да у врелим данима треба расхладити просторије, избегавати физичку активност, узимати више течности и избегавати боравак напољу у најтоплијем делу дана.

Стрпљење и опрез саветују се и на путевима. Због високих температура и гужви, препоруке су да возите опрезно, стрпљиво и уз чешће паузе. Због летње туристичке сезоне, више је возила на наплатним рампама и граничним прелазима – где су повремено могућа дужа задржавања.

Нагла промена времена у уторак

РХМЗ је упозорио и на наглу промену времена у уторак крајем дана на северу земље, а у среду и у осталим крајевима, уз кишу, пљускове, грмљавину и пад температуре за око 15 степени.

У зони грмљавинских развоја очекују се град, као и олујни ветар који краткотрајно може достизати и ударе орканске јачине, преко 28 м/с.

image