Магазин

Научници установили да нежан додир помаже против компулсивног грицкања ноктију

Грицкање ноктију није само естетски проблем - ова компулсивна навика може бити опасна по здравље и довести до разних упала, гљивичних и бактеријских инфекција. Немачки научници сада су открили једноставан начин за одвикавање од ове лоше навике, а кључ је у нежном додиру.
Научници установили да нежан додир помаже против компулсивног грицкања ноктију© Canva / dimaberlinprotos

Научници Универзитетског медицинског центра Хамбург-Епендорф открили су да нежан додир на кожи може помоћи да се ослободите навике грицкања ноктију када сте под стресом. У новој студији која је спроведена током 2022. године учествовало је 268 људи са онихофагијом, односно грицкањем ноктију и трихотиломанијом, то јест стањем у коме људи реагују на стрес чупкањем косе, а научници су као "терапију" увели нежан додир. Резултати су изненадили све учеснике, као и научнике, а позитиван ефекат уoчен је код више од половине испитаника.

Нежан додир коже ублажава жељу за грицкањем ноктију

Уместо да се повређују грицкајући нокте или унутрашњост образа, или чупкајући косу, научници су учеснике истраживања научили да нежно додирују кожу тако што ће трљати врховима прстију длан или надланицу руке најмање два пута дневно, као и сваки пут када се нађу у стресној ситуацији у којој пожеле да компулсивно крену са деструктивним понашањем.

Оваква стратегија током шест недеља студије смањила је облике деструктивног понашања код чак 53 процента испитаника, а најбоље резлтате показали су управо они који су имали навику грицкања ноктију. Укупни подаци били су и више него задовољавајући - приближно 80 процената учесника рекло је да је задовољно методом коју су развили научници, а чак 86 посто би и својим пријатељима са истим проблемом препоручили овакву врсту "терапије".

Раније се као превенција користио горки лак, али и жвакаћа гума

До сада, превенција грицкања ноктију лежала је у наношењу горког лака на нокатну плочу, који би својим укусом одвраћао од ове нездраве навике, као и у жвакању жвакаће гуме, којим би се мисли са компулсивне радње "пребациле" на процес жвакања. Ипак, ни једна, ни друга метода нису показале значајне резултате у превенцији грицкања ноктију.

Навику грицкања ноктију има између 20 и 30 процената популације

Процењује се да између 20 до 30 посто укупне популације по навици грицка нокте, а ова појава најчешће се јавља у узрасту од 3. до 21. године. За сада нико не зна тачан разлог оваквог понашања, али је идентификовано неколико фактора ризика, укључујући повишен ниво стреса, као и продужено храњење на флашицу, уз употребу цуцле. Ова понашања обично престају до треће године живота, па се претпоставља да је почетак онихофагије њихов патолошки наставак.

image