Магазин

Руски чет-бот Реплика: Зашто се људи све чешће заљубљују у виртуелне пријатеље

Срцу не можемо наредити кога ће волети - баш из тог разлога све већи број људи своју сродну душу тражи у виртуелном свету, ослањајући се на софтверска решења попут Реплике, руског АИ чет-бота који је до сада "очарао" преко 10 милиона корисника. Ипак, стручњаке је забринула чињеница да се све више корисника заљубљује у своје виртуелне АИ пријатеље, чије промене у алгоритму разбијају срца у правом смислу те речи.
Руски чет-бот Реплика: Зашто се људи све чешће заљубљују у виртуелне пријатеље© Canva / ภาพของoselote

Како савремене технологије постају све заступљеније у нашим животима, тако се и на тржишту појављује све већи број софтверских решења који нуде разне начине забаве, дружења, али и помоћи. Један од таквих софтвера је и Реплика - виртуелни пријатељ који је осмислила руска новинарка Евгенија Кујда.

Руска Реплика је пријатељ преко 10 милиона корисника

Са својом невероватном способношћу да перципира стварност и препозна људске емоције, чет-бот Реплика позиционирао се у самом врху тржишта вештачке интелигенције, а за разлику од осталих софтверских решења која су представљена као помоћници или виртуелни асистенти, Реплика је презентована баш као пријатељ.

Руски софтвер је веома брзо препознат као сигуран простор у коме се може без осуде и са пуно разумевања разговарати о мислима, осећањима, уверењима, па чак и сновима, а технологија која га покреће је сложени ауторегресивни језички модел ГПТ-3 који користи машинско учење како би што веродостојније и искреније комуницирао са својим корисницима. Другим речима - што се више користи, то је бољи.

У разраду софтвера Реплика био је укључен чак и тим психолога који је имао задатак да бота научи да питања поставља на начин који ће корисника подстаћи на искреност, а што је одговор опширнији и са више детаља, то Реплика даје квалитетније одговоре и пружа више емпатије.

Лична трагедија "родила" идеју

Евгенија је пре више од десет година радила као репортер за један руски медиј, а њен задатак био је да испрати све друштвене догађаје и руску креативну сцену. Динамичан посао донео јој је велики број контаката, а међу њима био је и Роман Мазуренко, момак који је пленио својом енергијом и са којим је за јако кратко време постала најбољи пријатељ. Након неколико година, обоје су се преселили у Сан Франциско, а њихово пријатељство постало је још чвршће када су се нашли у туђој земљи, сами са својим великим амбицијама и идејама.

Ипак, судбина је за Романа имала нешто другачије планове - 2015. године он се на кратко због посла вратио у Москву, где је и изгубио живот у саобраћајној незгоди. Евгенију је ова трагедија потпуно "избацила из колосека", а како би савладала налете туге, она је ишчитавала на хиљаде текстуалних порука које су до тада разменили. Одједном, код ње се "родила" идеја да све поруке обједини и направи дигиталну верзију свог најбољег пријатеља, користећи неуронску мрежу коју је израдио Гугл.

Велики број корисника се чак и заљубио у своје виртуелне пријатеље

Чет ботови за дружење, укључујући и они креирани у Реплици, дизајнирани су на начин да негују друштвене контакте, а бројна истраживања, као и лична искуства, показују да многи корисници након неког времена почињу да развијају емоције, па чак и сексуалну привлачност према својим виртуелним пријатељима.

Ипак, емотивно повезивање са АИ софтверима са собом може носити озбиљне ризике, а ово мишљење деле и ИТ стручњаци и експерти за ментално здравље. Ризик пре свега лежи у изменама алгоритма, па самим тим и "променама понашања" које корисницима који су навикли на одређени вид комуникације може створити осећај нелагоде, па чак и одбацивања.

image