У Светском океану пронађена медуза која може живети вечно

Научници зоолошке станице у Напуљу пронашли су у океану медузу Туритопсис дорни која може живети вечно, а њена невероватна способност "враћања на фабричка подешавања" сада је биолозима дала ветар у леђа и за проналазак нових начина за реконструкцију и регенерацију ткива код људи. Питање је само - шта је окидач који покреће процес обрнутог старења код ових морских животиња?

Истраживачи напуљске зоолошке станице открили су да поједини представници врсте медуза, Туритопсис дорни, у Светском океану живе већ преко 66 милиона година, што значи да су се родили и пре него што су диносауруси нестали са лица земље. Аутори ове научне студије истражили су ову невероватну појаву, а резултат их је оставио без даха - ова кркха бића старе уназад!

Када осети да је престара, медуза се "врати" у стадијум полипа

Како би разумели појаву обрнутог старења, научници су посматрали животни циклус ових представника медуза у лабоаторијским условима, у којима је уочено да када медуза "процени" да је исувише стара (или пак када добије повреду или доживи стрес), она прогута своје пипке и претвори се у скупину недиференцираних ћелија које само падну на дно. На тај начин, ове медузе "преваре систем" и врате се неколико фаза уназад у стадијум полипа, прескачући фазу оплодње и ларве.

Како нам ово откриће може помоћи

Иако је за сада ово револуционарно откриће доказано само на представницима врсте Туритопсис дорни, научници заинтригирани овом појавом почели су да проучавају и друге врсте водених бића, а процес обрнутог старења потенцијално постоји и код других врста Книдарија, жарњака који обитавају у океанским дубинама.

Оваква трансдиференцијација, односно процес обрнутог старења, у будућности би научницима могла помоћи да пронађу нове начине за реконструкцију или регенерацију оштећених ткива код људи, а највећи изазов за њих је разумевање молекуларних механизама који покрећу овакво "враћање на фабричка подешавања".