Магазин

Студија: Осам фактора за дужи живот

Начин живота такође игра важну улогу у смањењу ризика од рака
Студија: Осам фактора за дужи живот© Pixabay

Животни стил утиче на то колико ћемо дуго живети. Уз здрав начин живота, 40-годишњи мушкарци могу да живе у просеку 23,7 година дуже него са веома штетним начином живота, показује нова студија, преноси "Шпигл".

Код жена разлика је 22,6 година. 

Ово је резултат анализе дугогодишње студије коју је истраживачки тим представио на међународној конференцији "Исхрана 2023" у Бостону. Студија још није објављена у специјализованом часопису и још је нису прегледали други научници.

Тим који је предводила Суан-Маи Ниен са Универзитета у Илиноису анализирала је податке од преко 700.000 америчких војних ветерана старости од 40 до 99 година. 

Студија је дефинисала осам навика као здрав начин живота: бити физички активан, не пушити, добро управљати стресом, добро јести, не пити превише, спавати добро и редовно, имати позитивне друштвене односе и не зависити од опиоидних лекова против болова. 

"Били смо заиста изненађени колико можете да добијете увођењем једног, два, три или свих осам фактора животног стила", наводи се саопштењу који је пренело Америчко друштво за исхрану.

Промене су ефикасне и у старости

Утврђено је да су највећи фактори ризика ниска физичка активност, зависност од опиоидних лекова против болова и пушење.  

Лоше управљање стресом, велика конзумација алкохола, нездрава исхрана и лоше навике спавања повећали су ризик од смрти за око 20 одсто, а недостатак добрих друштвених контаката за пет одсто. 

Лекари су открили да прелазак на здрав начин живота продужава очекивани животни век чак и у старости. 

"Што пре, то боље, али чак и ако направите малу промену са 40, 50 или 60 година, то је и даље корисно", наводи ова научница.

Подаци студије дошли су из програма "Милион Ветерана", америчког националног истраживачког програма који испитује како гени, начин живота и војна искуства утичу на здравље и добробит ветерана. 

Анализа наулника са универзитета у Илиносиу и његових колега разматрала је податке 719.147 ветерана прикупљених између 2011. и 2019. године.

Начин живота такође игра важну улогу у смањењу ризика од рака

Према Светској здравственој организацији (СЗО), фактори ризика од рака укључују алкохол, ниску физичку активност, нездраву исхрану, гојазност, конзумацију црвенох и прерађеног меса, слатка пића, употребу дувана и излагање ултраљубичастом зрачењу. 

 

image