Пет брзих и ефикасних начина за расхлађивање током врелог лета

Док нас метео-аларми свакодневно упозоравају да врућине никако не посустају, суочавамо се с великим изазовом како да се расхладимо и останемо пријатно освежени. Од једноминутног расхлађивања целог тела, до прављења хладних чајева и држања козметике у фрижидеру, постоје бројни начини за освежавање током врелих летњих месеци.

Постоје бројни начини за освежавање и "преживљавање" великих врућина, али најважније је редовно избегавати директне сунчеве зраке и константно пити воду. Међутим, већина нас мора да излази напоље, да проводи време у превозу, на улицама, тако да није увек изводљиво скривати се од топлоте. Најбоље је увести неколико малих навика за расхлађивање тела, које су веома једноставне, али могу бити прави спас током обављања свакодневних обавеза током врелог лета.

Хладите одређене делове тела

Хладан притисак на "вруће" тачке на телу је најбржи начин за ефикасно расхлађивање, које траје краће од једног минута. Потребно је притиснути хладну флашицу воде, коцкицу леда или хладном водом полити: зглобове, иза колена, место савијања лакта, врат, слепоочнице.

Наведени делови тела су пулсне тачке, где су вене најближе површини коже, тако да је ефекат хлађења најбољи када се ови делови тела расхладе. Препоручљиво је притиснути хладну флашицу воде или коцкицу леда умотану у крпу у трајању од једног минута, али најбоље је проценити по субјективном осећају. 

На крају, ако ефекат није довољно интензиван, препоручљиво је поквасити "вруће тачке" хладном водом и одмах затим стати ипред вентилатора или додатно их охладити лепезом.

Хладна купка или туш

Уживајте у освежавајућој хладној купки или туширању. Ово ће тренутно смањити вашу телесну температуру и помоћи вам да се осећате пријатније.

Чај од нане, кокосова вода и воће

Нана има умирујући ефекат на желудац, освежава дах, подстиче имунитет и може да хлади организам изнутра. Сваки чај се може пити хладан и постати летње пиће, али нана је додатно освежавајућа и препоручљиво је оставити кесицу у хладној води и попити чај са неколико коцкица леда. Поред тога, нана може да помогне и у одржавању концентрације, тако да може бити сјајан избор када се осећамо уморно и поспано од великих врућина.

Поред чаја од нане и обичне воде (коју је увек потребно редовно конзумирати), кокосова вода садржи електролите који природно хладе организам. Поред тога, може помоћи и у одржавању стабилних нивоа, енергије, хидратације и помаже у варењу. 

Избегавајте напитке с кофеином и газиране напитке јер могу изазвати дехидрацију. Такође, воће попут лубенице, краставаца и диње има висок садржај воде и идеално је за хидратацију.

Замрачите дом

Собе се веома брзо загреју када сунчеви зраци пролазе кроз прозор, тако да је добро увек повући завесе преко њих и/или спуштати ролетне, поготово ако знамо да ћемо неколико сати у току дана бити ван куће. Иако замрачивање стана неће додатно охладити просторије (осим ако није укључена клима), може да се спречи загревање стана/куће.

Током врелих летњих дана је препоручљиво отварати прозоре само ујутру и увече, то јест, пре и након најтоплијих делова дана. У случају да напољу нема ветра, добро је поставити вентилатор испред оквира прозора, како би се унео свеж ваздух у собу.

Држите козметику у фрижидеру

Креме за лице и тело се могу држати у фрижидеру и ако се наносе у току врелог дана (поготово на "вруће" тачке), могу бити право олакшање. Поред тога, поједини дерматолози сматрају да охлађене креме могу бити од помоћи код јутарње надутости лица или ако је кожа црвена и осетљива од врућине.

За оне који немају асортиман крема за лице и тело, препоручљиво је купити алое вера гел, чувати га у фрижидеру и наносити у току дана за хлађење, али и за умиривање коже коју сунце може иритирати.

Мање соли, више воћа и поврћа

Хране које имају велику количину солу могу веома брзо да осуше усне, а тело се још више загрева током процеса варења. "Тешка" храна нас сигурно засити, али доводи до умора и пада концентрације, поготово лети. Уместо обилних оброка, која садрже исувише соли и која је теже варити, препоручљио је јести више малих, неколико пута у току дана, која укључују воће и поврће са високим процентом воде, да би се тело хладило и хидратација остала на стабилном нивоу.