Недавно је откривено на стотине гена који директно утичу на процес бирања хране коју једемо, што отвара пут креирању персонализованих планова здраве исхране, кажу научници. Због тога верују да би нови увиди у генетску основу која одређује избор хране, могли да помогну у побољшању исхране појединца.
У једној од недавних великих студија гена повезаних са исхраном, истраживачи су открили скоро петсто гена за које се чини да директно утичу на то коју храну једемо.
Научници кажу да њихови налази представљају важан корак ка коришћењу генетике особе за развој прецизних стратегија исхране, које помажу у побољшању здравља или спречавању болести.
"Неки гени које смо идентификовали повезани су са чулним системом, укључујући оне за укус, мирис и текстуру, такође могу повећати реакцију награђивања у мозгу," објаснила је вођа истраживачког тима др Џоан Кол за портал "Саут вест њуз сервис (South West News Service)".
"Пошто неки од ових гена могу утицати на то да ли неко воли одређену храну или не, они би потенцијално могли да се користе за креирање сензорних генетских профила за креирање препорука плана исхране на основу онога што појединац воли да једе."
Истраживачки тим је користио британску Биобанку, која садржи податке од око пола милиона људи, да спроведе студију и идентификује гене који су снажније повезани са исхраном, него са било којим фактором здравља или начина живота.
"Наша култура, социо-економски статус и доступност хране су неки од фактора који утичу на наше одлуке о томе коју храну једемо. Генетика игра много мању улогу у избору, за разлику од наведених фактора, тако да морамо проучити на стотине хиљада појединаца да бисмо открили прецизне генетске утицаје на преференце. Подаци неопходни за ово нису били доступни до недавно," објашњава Кол.
У новој студији, истраживачки тим је применио рачунарске методе да би "извукао" директне утицаје генетских варијанти на исхрану и одвојио од индиректних. Биобанка из које су анализирали податке, поред детаљних генетских информација, садржи и детаљне здравствене и социо-економске податке, омогућавајући истраживачима да тестирају појединачне генетске варијанте, а затим елиминишу индиректне варијанте гена које су биле снажније повезане са другим факторима.
Анализа је открила око триста гена који су директно повезани са конзумирањем одређене хране и нешто мање од двеста гена повезаних са обрасцима исхране, који групишу различите намирнице заједно, као што је укупан унос рибе или воћа.
"Студија је показала да обрасци исхране имају више индиректних генетских ефеката, што значи да су у корелацији са много других фактора. Ово показује колико је важно не проучавати обрасце исхране у једном вакууму, јер утицај одређеног обрасца исхране на људско здравље може бити у потпуности посредован другим факторима."
Др Кол наставља да проучава новоидентификоване гене везане за исхрану, како би боље разумела њихову функцију, а истовремено ради на идентификацији још више гена који директно утичу на преференце у храни. Поред тога, заинтересована је за испитивање да ли коришћење генетике особе за прилагођавање профила укуса дијете дизајниране за губитак тежине може побољшати резултате.