Руски "свемирски" интернет алтернатива Масковом "Старлинку"

Руске и америчке технолошке компаније још једном су одмериле снаге пре нешто мање од месец дана. Наиме, руски сателити први пут у историји омогућили су интернет конекцију, а пројекат компаније Биро 1440, која стоји иза овог амбициозног пројекта, по мишљењу корисника биће алтернатива Масковом "Старлинку". Да ли Илон има разлога за бригу?

Технолошка компанија Биро 1440 пре само неколико дана саопштила је занимљиву вест - руски сателити су по први пут у историји омогућили интернет конекцију захваљујући успешом лансирању у орбиту три космичке мисије "Расвет-1" које су самостално израдили унутар компаније. У амбициозан пројекат био је укључен и Роскосмос, а сателитски уређаји су се у орбиту отиснули са космодрома "Источни".

Фокус је на стабилности интернет конекције, брзина преноса података 12мбпс

Руским научницима у овој фази пројекта било је најважније да разрађени систем функционише стабилно и без прекида конекције, а брзина интернета од 12 мегабита у секунди са само 41 милисекундом кашњења била им је "ветар у леђа" и знак да су на добром путу да своју идеју унапреде.

За шта је све довољна брзина од 12 мегабита у секунди? Са овом брзином могуће је коришћење свих друштвених мрежа и интернет претраживача, омогућено је гледање фото и видео садржаја у високој резолуцији и слушање музике, док захтевније операције попут видео позива, играња видео игрица или гледања филмова у 4К реолуцији ипак захтевају већи проток интернета. Наравно, како је пројекат тек у првој фази тестирања, тим који стоји иза њега истиче да је и више него задовољан резултатима, а како су навели корисници интернета, руски пројекат биће алтернатива Масковом "Старлинку".

"Не можемо да мењамо законе физике, али можемо да ревидирамо наше приступе и унесемо најновија достигнућа у радио-електронике и телекомуникација, нове материјале и компоненте, као и ефикасне развојне моделе, тестирања и лансирања свемирских летелица. И све то како би се створила платформа за комерцијално успешну услугу преноса података са глобалном покривеношћу", навели су представници компаније Биро 1440 на свом сајту.

Амбициозан пројекат: експерименти и истраживања теку пуном паром

Лансирање три космичке мисије "Расвет-1" омогућено је уз помоћ и подршку руске државне корпорације Роскосмос која је пројектном тиму Биро 1440 "позајмила" ракете-носаче "Сојуз-2.1б" и космодром "Источни", а због величине пројекта и његове тежине, ни праћење и координација од стране експерата Роскосмоса нису изостали.

Лансирани сателити имали су за циљ спровођење низа орбиталних експеримената и валидацију технолошких података космичког система, а упоредо са тим научници су спровели и истраживање фазирања космичких летелица узимајући у обзир алгоритам орбиталне конструкције.

До 2035. године 900 сателита и брзина од 100мбпс

Како наводе руководиоци пројекта, након завршетка прве фазе тестирања планирана је производња око 900 сателита "Расвет-1" који ће бити лансирани у Земљину орбиту најкасније до 2035. године, а брзина интернет конекције коју ће овакав орбитални систем омогућити достићи ће чак 100 мегабита у секунди. У данашње време, таква брзина задовољиће све савремене потребе, а компанија планира да сателитским интернетом покрије читаву територију Руске Федерације.