Магазин

Освета орки: У Гибралтарском мореузу у нападу орки оштећено 250 једрилица од почетка године

Напади китова убица на једрилице у овим водама су у порасту у последње три године. Према научницима, сви китови умешани у ове инциденте припадају породици женке коју је 2020. ударио чамац.
Освета орки: У Гибралтарском мореузу у нападу орки оштећено 250 једрилица од почетка године© unsplash / NOAA

Научници су сигурни у једну чињеницу: сви китови орке који су били укључени у нападе, припадају породици женке коју је ударио брод 2020. године, објавио је "Монд".
У Гибралтарском мореузу, шпанска и португалска обалска стража сада примају позиве неколико пута недељно, понекад чак и дневно.
Људи зову или због заиста озбиљних ситуација које захтевају интервенцију обалске страже, а таквих је било шест прошлог месеца, или због тога што су морнари у паници када виде орке како се приближавају њиховом броду, навео је "Монд".
Више од 500 инцидената забележено је од фебруара 2020. године, од када је бродић ударио орку, а у том периоду три бродића су потопљена.

Крајем маја је једна корисница Инстаграма поделила своје искуство, заједно са видео снимком напада орки. Како она каже, орке су непрекидно ударале у кормило више од сат времена, за то време су успеле да откину кормило и изазову цурење мотора. 


Број инцидената се повећао од јануара ове године, од када је оштећено више од 250 бродића, а 25 је морало да буде одвучено.

image