Нова студија: Најефикасније вежбе за спуштање притиска

Чак и регуларне вежбе могу да снизе крвни притисак и на тај начин смање ризик од кардиоваскуларних болести

Према подацима немачке Фондације за срце свака трећа особа у Немачкој има висок крвни притисак. Ова болест се може назвати "тихим убицом" зато што je многи које погађа не примете, али је велика могућност код таквих особа да добију срчани удар, пише немачки "Шпигл".

Једна ствар је јасна: чак и регуларне вежбе могу да снизе крвни притисак и на тај начин смање ризик од кардиоваскуларних болести. Али које вежбе су најприкладније за ову сврху?

Британски истраживачи су се позабавили овим питањем у недавној студији у "Британском журналу спортске медицине". Они су упоредили ефикасност различитих облика тренинга за смањење крвног притиска у такозваној мета-анализи, која је обухватила резултате 270 клиничких студија са скоро 16.000 тестираних особа.

Испитивани су ефекти аеробног тренинга (спортова издржљивости као што су трчање или бициклизам), динамичког тренинга као што је тренинг са теговима, интервалног тренинга високог интензитета (ХИИТ) и такозваних изометричких вежби.

Заправо, за сваки облик вежбања, истраживачи су открили значајно снижење крвног притиска након најмање две недеље редовног вежбања.

Изненађујуће, изометричке вежбе су биле много ефикасније у снижавању крвног притиска од других облика.

"Изометричке вежбе су потпуно другачији напор за тело од вежби издржљивости", рекао је спортски научник за Би-Би-Си.

"Оне повећавају напетост у мишићима када се раде два минута, а затим изазивају нагли проток крви када се опустите", објаснио је.

Аутори студије сада позивају да се ови налази узму у обзир у будућим смерницама за превенцију високог крвног притиска – на пример, британска здравствена служба је до сада препоручивала спортове издржљивости као што је бициклизам за сузбијање високог крвног притиска.

Типични примери изометричких вежби је чувени планк издржај или чучањ уз зид.

Почетна позиција за планк је слична оној за склекове. Међутим, торзо је ослоњен на подлактице док цело тело формира праву линију од главе до пете. Ова позиција се може држати од неколико секунди до неколико минута.


Чучањ уз зид: стојите уза зид исправљених леђа и савијате колена док вам бутине не буду паралелне са подом, а листови не формирају прави угао.

Осим вежбања, здравом крвном притиску доприноси и прилагођена исхрана са мало соли, избегавање цигарета и прекомерне конзумације алкохола, смањење прекомерне тежине и смањење стреса у свакодневном животу.

Свако ко већ пати од високог крвног притиска и узима лекове не треба да престане да их узима на своју руку, чак ни након промене начина живота, већ треба да се прво консултује са лекаром.