Магазин

Kонцерти Тејлор Свифт изазвали "земљотрес" јачине 2,3 степени

Концерти Тејлор Свифт у америчком граду Сијетлу изазвали су сеизмичку активност која је еквивалентна земљотресу јачине 2,3 степена по Рихтеровој скали, рекао је сеизмолог.
Kонцерти Тејлор Свифт изазвали "земљотрес" јачине 2,3 степени© AP/ Jessica Christian/San Francisco Chronicle

Наступи певачице Тејлор Свифт на турнеји "Ерас" у Лумен Филду у Сијетлу 22. и 23. јула изазвали су сеизмичку активност еквивалентну земљотресу јачине 2,3 степени Рихтера, преноси Би-Би-Си.

Како преносе амерички медији, локални сеизмометар регистровао је сеизмолошку активност, а сеизмолог  Џеки Каплан-Оербах рекла је да су је изазвали или обожаваоци или озвучење.

Тиме је срушен претходни такав рекорд у Сијетлу из 2011. познат као градски "Бист "Beast Quake", који су изазвали навијачи Сијетл Сихокса када су прослављали поен током утакмице против Њу Орлеанс Саинтса.

Каплан-Оербах, професорка геологије на универзитету у Вашингтону, рекла је за Си-Ен-Ен, да је разлика између НФЛ утакмоце и недавних концерата Тејлор Свифт само 0,3 степена по Рихтеру, али да је "подрхтавање било двоструко јаче".

Свифт је распродала обе вечери у Сијетлу, а на другом наступу био је присутан 72.171 обожавалац, па је тиме срушен рекорд овог стадиона од 70.000 гледалаца, који је поставио бенд "U2" 2011.
Tурнеја "Ерас" једна је од најскупљих икада, a процењенa је на више од 100 милиона долара. 

Познато је да су неки концерти повремено изазивали сеизмичку активност, попут концерта Фу фајтерса 2011. на Новом Зеланду, којем је присуствовало 50.000 обожавалаца и концерта Гарта Брукса 2022. на Државном универзитету Луизијана у Батон Ружу.
Сеизмичке магнитуде с тих концерата, међутим, нису познате.

image