Чувари националног парка у Јути испекли колачиће у колима - испали су хрскави као из рерне

Чувари националног парка Зајон у јужном делу америчке државе Јута одлучили су да покажу да врућине које погађају овај део Сједињених Америчких Држава уопште нису наивне, па су испекли колачиће на контролној табли свог аутомобила. За само три сата добили су хрскав и укусан чоколадни кекс, а видео су поделили на Инстаграму.

Последице глобалног загревања све су осетније у свим деловима света, а како би скренули пажњу на алармантно високе температуре, чувари националног парка у Јути одличили су да у свом аутомобилу испеку колачиће. Температуре у Зајону протеклих недеља премашивале су 38 подељак Целзијусове скале, док је у возилима остављеним на сунцу она достизала и 93 степена.

"Ваш аутомобил може бити рерна - дословно - зато смо одлучили да испечемо колачиће", наведено је у опису видео снимка који је на Инстаграму објавила служба националног парка.

Три сата печења у колима за хрскаве колачиће

Пре припреме колачића, чувари су у аутомобилу оставили и термометар, али се он од врућине истопио. Након тога, схвативши да је температура исувише висока, они су на контролну таблу ставили посуду са тестом за чоколадне кексиће, а након три сата они су били сасвим солидно печени и хрскави - као да су извађени из праве рерне.

Овај видео послужио је и као подсетник да се ни у ком случају у возилима без климатизације не остављају деца или кућни љубимци, јер је само неколико минута на сунцу довољно да последице буду фаталне.

Праћење временске прогнозе може спречити топлотни удар

особље националног парка Зајон нагласило је и да је праћење временске прогнозе пре изласка из куће веома важно, а да наношење креме са заштитним СПФ фактором, избегавање напорних пешачења и конзумација довољне количине воде могу спречити топлотни удар. Такође, својим посетиоцима скренули су пажњу и на то да храну понесу са собом, уместо да је оставе у колима, будући да се на таквим температурама она може покварити брже него иначе.