Иако је тешко утврдити одакле и како је настала, често се наводи да је први пут припремљена у Москви, између 1996. и 1997. године. Према неким наводима, укус и име добила је захваљујући избирљивом госту једне од првих московских кафетерија, "Кофи бин".
Наиме, извесни Рафаел није волео уобичајен укус кафе, па је затражио да се у његов напитак припреми на нешто другачији начин. Касније су његови пријатељи, одушевљени укусом долазећи у кафић, тражили "Рафину кафу".
Каква је била оригинална рецептура, односно Рафин захтев, не можемо знати са сигурношћу. Ипак, оно што ову врсте кафеног напитак данас чини посебном јесте начин припреме, али и састојци који се користе. Наиме, раф кафа препознатљива је по укусу ваниле који се додаје - било у облику ванилиног шећера или, чешће, сирупа. Такође, користи се слатка павлака уместо млека, од које се, загревањем и мућењем, прави пена која се затим долива у еспресо. Због тога раф кафа има нешто другачији укус и текстуру од стандардне кафе ("укус отопљеног сладоледа"), за коју се користи млеко.
Раф кафа налази се у понуди неколико кафетерија и ресторана и у српској престоници.