Магазин

Кина предлаже да малолетне особе користе телефон највише два сата дневно

Кинеска администрација за сајбер простор (ЦАС) предложила је да се усвоје правила према којима би особе млађе од 18 година могле да проведу максимално два сата дневно на својим паметним телефонима, сa циљем борбе против интернетне зависности и промовисања "добре моралности" и "социјалистичких вредности" међу малолетницима.
Кина предлаже да малолетне особе користе телефон највише два сата дневно© freepik/freepik

Према предложеним правилима, корисници од 16 до 18 година могли би да проведу два сата дневно на телефонима, деца од осам до 16 година добила би један сат, док би деца до осам година имала само осам минута.

Поред тога, малолетним особама би био забрањен приступ интернету на телефонима од 22 часа до шест сати ујутру, преноси Скај њуз.

Предлог је објављен у тренутку када су кинеске власти све више забринуте због зависности од интернета међу младима.

Ограничења би, ако буду одобрена, представљала проширење постојећих мера које су уведене протеклих година како би Пекинг смањио време проведено пред екранима код деце и смањио њихову изложеност "непожељним информацијама".

Према нацрту правилника, који су отворени за јавну расправу до 2. септембра, деца и тинејџери који користе уређаје у режиму за малолетнике аутоматски би добијали обавештења да се онлине апликације затварају када истекну временска ограничења. Такође би им се нудили "садржаји прилагођени узрасту". У нацрту се такође наводи да мобилни интернет провајдери треба активно да стварају садржај који "шири основне социјалистичке вредности" и "формира осећај припадности кинеској нацији". Додатно, сви узрасти би добијали подсетник да одморе након коришћења уређаја дуже од 30 минута.

Заштита дечјих очију

Родитељи су у изјави за Си-Ен-Ен изразили условну подршку предлогу.

"Мислим да је добро. С једне стране, може заштитити њихов вид, јер многа деца не могу да престану да гледају нешто што им се свиђа", рекла је мајка двоје деце из источне кинеске провинције Жејианг, која није желела да открије своје име. "С друге стране, лакше је нама родитељима да контролишемо време које деца проводе на екрану", додала је. "Најважније је што је садржај у режиму за малолетнике позитивнији и здравији."

Миопија је постала национални здравствени проблем у Кини, а неки стручњаци повезују повећану стопу кратковидости међу младима повезану са недостатком излагања сунчевој светлости или прекомерним временом проведеним пред екраном.

Уколико предлог буде усвојен, то би могло да погоди компаније попут власника ТикТока "ByteDance" јер из ЦАС-а наводе да би пружаоци услуга морали да уведу временско ограничење у складу са предложеним правилима.

Из ЦАC-а, међутим, кажу да би родитељима било омогућено да укину ограничења за своју децу.

image