Магазин

Жене "полуделе" за Барби ботоксом - убризгавају га у рамена како би визуелно издужиле врат

Ружичаста револуција коју је изазвала светска премијера филма о популарној Барби лутки покренула је бројне трендове у индустрији улепшавања, а међу последњим је и Барби ботокс - популарни третман убризгавања ботокса у рамена како би врат изгледао визуелно дуже. Стручно мишљење о овом третману за РТ Балкан дала је асс. др спец. Кристина Давидовић, лидер естетске медицине у целом региону и предавач на најпрестижнијим међународним конгресима у овој области.
Жене "полуделе" за Барби ботоксом - убризгавају га у рамена како би визуелно издужиле врат© Canva / Valua Vitaly, Ghinzo

Вишемесечна маркетиншка кампања, а затим и светска премијера филма Барби направиле су праву пометњу на друштвеним мрежама, а милиони корисника делили су своје ружичасте одевне комбинације и снимке креиране уз помоћ филтера на којима подсећају на популарну лутку. Индустрија улепшавања само је једна у низу оних која је истпратила виралан тренд, а најновији третман, Барби ботокс, који је инспирисан култном плавушом, рекло би се да је прави погодак у свету естетских процедура - наравно, ако је судити по броју хаштагова и задовољних клијенткиња.

О томе колико је третман ефикасан, да ли може оставити дугорочне последице по здравље, као и коме је намењен разговарали смо са Асс. др спец. Кристином Давидовић, оснивачем удружења интердисциплинарне естетске и анти-ејџинг медицине Србије и лидером у области естетске медицине у региону.

Барби ботокс - убризгавање ботокса у мишиће рамена даје реалне резултате и бољу постуру

Тренд Барби ботокса проширио се друштвеном мрежом ТикТок муњевитом брзином након што се Марго Роби појавила на биоскопским платнима, а жене широм света, одушевљене њеном улогом и изгледом у филму, масовно су пожелеле да изгледају баш као популарна лутка. Одједном, Барби ботокс постаје најтраженији третман. У чему је "цака" барбикиних рамена и да ли је ефекат реалан колико се приказује на друштвеним мрежама?

"Ефекат ботокса на трапезасти мишић је реалан и врло видљив, а релаксацијом овог мишића добија се издужен и мање масиван врат, односно дамско држање и изглед горњег дела торза", навела је доктор Кристина Давидовић за РТ Балкан.

Многи корисници који су се подвргли третману Барби ботокса навели су да су поред видљиво издуженијег врата приметили и значајно побољшање у постури, односно држању тела. Доктор Кристина Давидовић овакву појаву објашњава "вечитом игром антагонисте и протагонисте".

"Оног момента када се релаксира трапезасти мишић, више се контрахују други мишићи леђа, у овом случају мускулус еректор спине, односно опруживач кичме. Већом контракцијом тих мишића постиже се боље држање кичме и тај грацијални изглед целе кичме".

@isabelle.lux Dont hate the player, babes…. Hate the game and im winning 😘 #botox#traptox#barbiebotox♬ follow me on ig the_jaderoom - jade👸🏽

Негативне последице не постоје, већ само дугорочни бенефити

Међутим, поставља се питање - да ли овакав третман може изазвати трајне негативне последице по здравље и тонус мишића? Будући да је ботулинум токсин, познатији као ботокс, миорелаксант са врло ограниченим дејством, његово коришћење у релаксацији трапезастих мишића врата не може изазвати трајне негативне последице. Трапезасти мишићи, у које се ботокс при третману Барби ботокса убризгава, су веома јаки мишићи тела, а већ након две до три недеље након престанка његовог дејства, комплетна мишићна функција, снага и потенција се враћају у првобитно стање.

"Штавише, постоје дугорочни бенефити оваквог третмана: кроз неко време, вољне контракције трапезастих мишића, најчешће настале услед стреса и тензије, могу се изгубити, а самим тим, нестаје и осећај "скврчених" горњих мишића леђа са којим се многи сусрећу", објашњава доктор Кристина Давидовић.

Контраиндикације постоје, а третман се увек изводи у медицинским установама

Будући да је тренд Барби ботокса готово преко ноћи "запалио" друштвене мреже, питање контраиндикација некако се само наметнуло. Да ли постоје случајеви у којима је овај третман изричито забрањен, или је ипак нешто што се може препоручити свакоме ко жели издуженији и виткији врат, или само опуштенија и мање напрегнута рамена?

"Постоје опште контраиндикације за примену ботокса као што су преосетљивост на поједине састојке, генерализована слабост мишића познатија као дистонија, као и друге болести нервно-мишићне плоче. Такође, примента ботокса се не препоручује психијатскијским пацијентима. Баш из тог разлога се третмани ботокса изводе у здравственим установама, у којима доктор адекватно процењује да ли је пацијент за ботокс или није", навела је доктор Кристина Давидовић за РТ Балкан.

image