Магазин

Мање од 5.000 корака дневно довољно да се очува здравље

Дуго се говорило да је 10.000 корака дневно магични број који вам је потребан да бисте били здрави и остали у форми, али нова студија показује да би мање од 5.000 могло бити довољно да видите допринос здрављу.
Мање од 5.000 корака дневно довољно да се очува здравље© freepik/lookstudio

Студија америчких и пољских научника, у којој је анализирано више од 226.000 људи широм света показала је да је 4.000 корака дневно довољно да почне да се смањује ризик од превременог умирања из било којег разлога, објавио је Би-Би-Си (ББЦ).

Нешто више од 2.300 корака дневно довољно је за здраво срце и крвне судове, кажу истраживачи, наводећи да што су људи више активни, то више доприноси њиховом здрављу.

Студија такође показује да сваких додатних 1.000 корака изнад 4.000 смањује ризик од прераног умирања за 15 одсто до 20.000 корака.

Тим са Медицинског универзитета у Лођу у Пољској и Медицинског факултета Универзитета Џонс Хопкинс у САД открио је да ходање повољно утиче на људе, без обзира на пол, узраст или место где живе.
Међутим, највеће користи по здравље примећене су код млађих од 60 година.

Научници су истакли да не могу само лекови да доприносе здрављу, већ да су исхрана и вежбање једнако, или чак више, ефикасни у смањењу ризика од кардиоваскуларних болести и продужењу живота. 

"Верујем да увек треба да наглашавамо да промене у начину живота, укључујући исхрану и вежбање, што је био главни предмет наше анализе, могу бити барем једнако, или чак и више, ефикасне у смањењу кардиоваскуларног ризика и продужењу живота", рекао је један од аутора студије, професор Банах.

На ову тему су се огласили и фитнес стручњаци који наглашавају проблеме који настају због превише седења, упозоравајући да оно успорава метаболизам, утиче негативно на раст мишића и снагу, што може да изазове разне болове, а посебно болове у леђима.

Такође наглашавају и важност термогенезе и других активности осим класичног вежбања, све при којима користимо енергију: стајање, ношење кеса из куповине, кућни послови, ходање док разговарамо телефоном - све су то мале ствари које нас чине активнијим и које нам помажу да ефикасније сагоревамо калорије.

Према подацима Светске здравствене организације, недовољна физичка активност је одговорна за смрт 3,2 милиона људи сваке године, што је четврти најчешћи узрок у свету.

image