Да ли је приватност услед дигиталног приступа свему и свима, постала мит у 21. веку

Тек што сте нашли омиљени гаџет на Амазону, а већ вам је у новостима на друштвеним мрежама изашла нова понуда сличних производа. Чињеница је да 4 највећа технолошка гиганта Амазон, Гугл, Епл и Фејсбук имају више информација о вама и знају вас интимније него сви ваши најближи пријатељи.

Чини се као да је Орвелов Велики брат из књиге „1984“ увелико присутан.

Друштвени медији омогућили су завиривање у сваки кутак планете, али и воајерско завиривање по профилима славних. Кажу да када су на мрежама, слике и информације постају јавно добро. Међутим, информациона приватност је ваше право да имате контролу над личним информацијама, али и начином како се оне прикупљају и користе.

Према подацима стручњака за друштвене медије, људи већином на Инстаграму постављају објаве  3-7 пута недељно. Дневно се на Фејсбуку постављају објаве једном или два пута, а на Твитеру једном до пет пута дневно.

Статистике показују следеће:

Наши пријатељи објављују слике своје деце, слике са мора, свадбе, честитају рођендане, изјављују саучешћа... Овај вид комуникације је постао опште друштвено прихватљив, а човек се мора кретати у систему и друштву који је око њега, иначе је неприхваћен. У том систему, одаје се и оставља много информација о себи и својој породици, које могу некада бити искоришћене и у лоше сврхе.

Друштвене мреже су постале место на коме се познати међусобно оптужују, па неретко тај сукоб заврши на насловним странама. Безбедност и приватност на мрежи су угрожени, а постоји тенденција да то буду и у будућности још више. Сваком кориснику је потребна приватност, посебно деци јер су она најугроженија.

Вођени информацијама које мреже имају о нама, али и све већим бројем деце која су на њима, снимљен је и филм „Непоправљиви Рон“. Филм приказује како једна компанија прави савршеног пријатеља, за свако дете понаособ, а који је настао прикупљањем информација са интернета о том детету. Завршава се мешавином романтичног виђења да ће човечанство и даље ценити искрене пријатеље, али и да ће техника и мреже остати свеприсутни и у будућности.

Замислите да вам неко овога момента одузме све друштвене мреже на месец дана, да немате прилику да објавите ни једну своју слику, слику деце или изразите своје мишљење и став о стању у медијима и друштву? Тешко. Колико су различите платформе криве за уплитање у личне информације, толико су и људи криви јер су поклекли пред технологијом. Човек нема кога да криви за изложеност у сваком смислу, осим самог себе.  

Приватност је основно људско право, али и право да вас нико не узнемирава или да вам се меша у живот. Изгледа да је приватност 21. века тренутно само у мислима и интимним жељама, у које још ниједан софтвер није успео да проникне.