Магазин

Годишњи одмор и тренинг: Да ли ћемо изгубити мишиће ако 10 дана "дамо себи одушка"

Годишњи одмор је време када многи од нас желе да се опусте, напуне батерије и скрену мисли од свакодневних обавеза, било да је у питању посао или редовне посете теретанама. Ипак, припрема за одмор буди и "црва сумње" - да ли ће наш прогрес нестати током седам до десет дана одмора и да ли ћемо се на тренинг вратити са мање мишића и снаге?
Годишњи одмор и тренинг: Да ли ћемо изгубити мишиће ако 10 дана "дамо себи одушка"© Canva / skynesher

Када престанемо да вежбамо, наши мишићи пролазе кроз одређене промене, а један од највећих страхова свих љубитеља теретане и мишићавог тела јесте мишићна атрофија. Иако овај процес започиње релативно брзо након што прекинемо са вежбањем, разлога за бригу током одмора нема - за тако кратко време, седам до десет дана, наши мишићи неће доживети драстичну промену.

Да ли губимо мишиће или је то само привид

Они који редовно вежбају и који су навикли да њихови мишићи имају "пумпу" односно волумен, веома често годишњи одмор доживљавају као стрес, будући да се као последица изостанка тренинга мишићи могу визуелно смањити, односно испумпати. Ипак, у питању је само привидно стање - током недељу или десет дана без тренинга наша мишићна маса неће се смањити ни један грам. Разлог због кога мишићи визуелно могу деловати мање лежи у три кључна фактора - мање складиштеног гликогена (главног извора "горива" за интензивно вежбање), нижи мишићни тонус и слабија упала мишића. Али, шта је са снагом?

Снага се губи током периода неактивности

Када је у питању снага, она заиста може опасти након седам до десет дана без тренинга, али ни овде ситуација није алармантна. Наиме, истраживања су показала да се снага губи не за рачун мишићне масе (јер она остаје иста), већ због смањене способности нервних ћелија да ефикасно комуницирају са мишићима током дуже паузе. Али, да ли има разлога за бригу ако нам се одмор непланирано одужи? Шта ту каже струка? И овде су научници и персонални тренери сложни - смањење мишићне масе обично јавља тек након више од три недеље неактивности. Дакле, нема разлога за бригу, нарочито уколико је исхрана избалансирана и у складу са формом.

Како нам исхрана може помоћи да сачувамо прогрес и мишићни тонус

Кључни фактор у очувању мишића током паузе јесте исхрана, која мора бити избалансирана, али и пуна протеина, који су попут градивних блокови мишића. Одржавање адекватног уноса протеина помаже у очувању мишићне масе и спречава губитак снаге, па тако током годишњег одмора треба уносити што више намирница попут пилетине, рибе, јаја, млечних производа, махунарки и орашастих плодова. Са друге стране, веома је важно водити рачуна и о уносу калорија, будући да калоријски дефицит у условима изостанка тренинга може подстаћи превремени губитак тонуса мишића, а самим тим и снаге.

Повратак на тренинг после годишњег одмора

По повратку са годишњег одмора, веома је важно постепено се враћати у форму, а своје тренинге прилагодити паузи на којој смо били. Сасвим је у реду динамику и интензитет вежбања кориговати у складу са делимичним губитком снаге - не само да ћемо на тај начин избећи упалу мишића, већ ћемо и своје тело заштитити од повреда стреса.

image