Магазин

Због чега нам мамурлук теже пада што смо старији

Јутро након прославе, па чак и обичне вечере на којој се попила која чашица више, са годинама нам све теже пада - главобоље су интензивније и дуже трају, а осећај мучнине уме да нас држи и читав дан. Због чега нас мамурлук "ломи" много више у тридесетим и четрдесетим него када смо били "млади и зелени"?
Због чега нам мамурлук теже пада што смо старији© Canva / CarlaMac

Алкохол је токсична супстанца, а њеним уношењем у организам нашој јетри поверавамо озбиљан (а често и нимало лак) задатак - да нам помогне да савладамо његово утицај тако што ће излучити довољно метаболичких фермената. Ти ферменти служе да се алкохол претвори у друга хемијска једињења која, иако једнако токсична, макар лакше и брже изађу из тела. Процес "метаморфозе" траје - за сваку чашицу пића, било да је у питању кригла пива или шот вотке, јетри је потребно близу сат времена активног рада. Али, како научници објашњавају чињеницу да нам мамурлук теже пада у тридесетим или четрдесетим годинама? Где је "систем" заказао?

Са годинама јетра лучи мање фермената

Први и основни разлог због кога се са годинама теже хватамо у коштац са мамурлуком јесте рад јетре, која, како смо навели, има за циљ да лучи посебне метаболичке ферменте и антиоксидансе који помажу разградњу алкохола. Због успореног рада јетре који се јавља како смо старији, токсини из алкохола дуже остају у организму, а самим тим је и њихово штетно дејство осетније - глава нас боли више, уста су нам сувља, а мучнина - ко ће више и знати колико може да траје. Све у свему, лакше нам бити неће - само теже.

"Замор материјала"

У техничком свету постоји термин који можда и најбоље описује старење, а то је замор материјала, који настаје као последица поступног оштећења материјала услед дуготрајних периодичних промењивих оптерећења. Другим речима - што смо старији, то смо крхкији и осетљивији на све повреде, болести, умор, па чак и попијени алкохол. Веровали или не, социолошко истраживање које је спровела компанија Редемшн, показало је да се најгори мамурлуци дешавају баш у 29. години, а разлог није у конкретним физичким факторима, већ у неславној комбинацији последњих трзаја "младалачког" понашања и физиологије.

Прекомерна тежина и мамурлук

Научници су такође дошли и до закључка да наша конституција и прекомерна тежина имају утицај на то како подносимо алкохол. Испоставило се да, упркос свим митовима, особе са којим килограмом вишка лошије подносе алкохол и имају јаче мамурлуке, јер масноћа нема способност апсорпције алкохола. Управо овиме научници објашњавају и чињеницу да жене лакше "ухвати" алкохол - оне најчешће имају већи проценат масти у организму од мушкараца, који је у овом случају потпуно бескорисан.

Како се онда изборити са мамурлуком, кад већ са годинама не можемо

Када већ не можемо да процес старења натерамо да ради у нашу корист, можемо се послужити триком који нам макар мало може олакшати бурно вече са пријатељима или члановима породице. Цака је у води коју ћемо пити упоредо са чашицама алкохола којима наздрављамо, али и након весеља, а која ће нам помоћи да тело остане хидрирано и (колико толико) свеже. А још бољи начин борбе са мамурлуком јесте да се и те чашице којима наздрављате замене водом. Што је сигурно - сигурно је.

image