Магазин

Нова врста змије откривена у Перуу добила име по Харисону Форду

Иако Индијана Џонс не воли да среће змије током својих авантура, глумац је изјавио да их заправо много воли и да је почаствован што је новооткривена врста гмизавца именована по њему. Додао је да је веома брзо осетио "блискост" када ју је угледао, а називање змије по глумцу представља симбол Фордовог залагања за заштиту животне средине.
Нова врста змије откривена у Перуу добила име по Харисону ФордуGetty © Amy Sussman

Змију су открили тимови истраживача из Перуа и Сједињених Држава, док су проучавали живи свет у перуанском националном парку Отиши. Новооткривени гмизавац је назван Tachimenoides harrisonfordi, према легендарном глумцу. Бледожућкаста змија са црним мрљама је танка, достиже дужину од око четрдесет сантиметара и није опасна по људе. 

"Змија има очи у којима се можете удавити када их гледате, а већину дана проводи сунчајући се поред базена прљаве воде. Вероватно бисмо били добри пријатељи раних шездесетих", рекао је за организацију заштите животне средине "Консервејш интернашнал (Conservation international)". Форд је потпредседник организације и годинама се страствено бори за одржавање природе и животиња.

Поред змије, пре неколико година, једна врста паука (Calponia harrisonfordi) и мрава (Pheidole harrisonfordi) су такође добиле име по глумцу. 

Форд је шаљиво додао да не разуме зашто га истраживачи искључиво везују за "страшне животиње":

"Ови научници по мени називају само створења којих се деца плаше. Не разумем, у слободно време шијем, певам успаванке својим биљкама босиљка, да се не би плашиле мрака..."

Глумац је додао да је ново откриће добар подсетник да још увек има толико тога да се научи о дивљем свету, као и да су људи само "један мали део невероватно огромне биосфере".

"На овој планети све су судбине испреплетене, а тренутно је милион врста на ивици заборава. Имамо егзистенцијални мандат да поправимо наш нарушен однос са природом и заштитимо места која одржавају живот", рекао је Форд.

Истраживање, чији су коаутори стручњаци организације "Консервејшн интернашнал", показује да су гмизавци посебно у опасности од изумирања, као и да је више од петине свих гмизаваца на свету тренутно угрожено.

"За биолога, описивање нове врсте и њено објављивање под новим именом једна је од најважнијих активности током кризе биодиверзитета, јер се могу заштитити само организми који су нам познати", рекао је Едгар Лер, водећи научник пројекта. 

image