Магазин

Бургер кинг у Индији уклонио парадајз из хамбургера због инфлације

"Чак је и парадајзу потребан одмор... нисмо у могућности да додамо парадајз у нашу храну", писало је у обавештењима залепљеним на два продајна места Бургер Кинг Индије, појашњавајући разлоге за нижи квалитет оброка. Неколико продајних места мултинационалног ланца ресторана брзе хране Бургер Кинг у Индији уклонило је парадајз као прилог пошто су цене више него учетворостручене.
Бургер кинг у Индији уклонио парадајз из хамбургера због инфлацијеGetty © Matt Cardy

Ово је најновији симптом растуће инфлације која снажно погађа потрошаче најмногољудније земље на свету.

"Нисмо у могућности да додамо парадајз у нашу храну", гласило је обавештење истакнуто на две индијске продавнице Бургер кинга, преноси Ројтерс.

Ланац хамбургера, један од највећих у Индији са скоро 400 продајних места, придружио се многим Мекдоналдсовим и Сабвеј продавницама које су уклониле парадајз са менија због инфлације, која је у тој земљи ове недеље достигла највиши ниво од јануара 2020. године.

Амерички ланац сендвича чак је отказао бесплатне кришке сира које су годинама биле у понуди.

Ривал Домино'с је у међувремену покушао да обори цене нудећи пицу од 0,60 долара, што је најнижа цена на свету.
Криза снабдевања парадајзом поклопила се са порастом цене за чак 450 одсто пошто су монсунске кише пореметиле усеве и ланце снабдевања.

Да би управљала кризом снабдевања, Индија је почела да увози парадајз из Непала, организујући комбије за дистрибуцију производа по нижим ценама.

image