Магазин

Спој гејминг индустрије и традиције: Култна руска чоколадица "Аљонка" у новом руху

Гејмери и стримери широм Русије, као и обожаваоци ретрофутуристичке игрице у совјетском стилу "Атомско срце", ових дана добили су јединствену прилику да уживају у својој омиљеној посластици још из доба СССР, дизајнираној баш по узору на игрицу која је почетком ове године оборила све рекорде и нашла се на листи најпродаванијих на свету. Спој гејминг индустрије и традиционалне руске културе није могао бити слађи - ни буквално, ни фигуративно.
Спој гејминг индустрије и традиције: Култна руска чоколадица "Аљонка" у новом руху© Youtube / Sharad

Спој гејминг индустрије и традиције ових дана на руско тржиште донео је култну чоколадицу "Аљонку" у новом руху, а дизајнери су девојчицу са омота представили као главну јунакињу ретрофутуристичке игрице у совјетском стилу која је почетком године, за само 48 часова, заузела прво место на листи најпродаванијих игрица на свету.

Играчи у игрици добијали "Аљонку" као награду

Читава замисао о креирању лимитиране серије "Аљонка" чоколадица потекла је заправо од дивелопера игрице "Атомско срце" - играчи су, приликом прелажења нивоа, као награду за добар резултат, у игрици добијали чоколадицу са девојчицом Аљонком која је била дизајнирана у складу са тематиком. Гејмерима се оваква наградица посебно допадала још у самој игрици, а сада је фабрика чоколаде "Красни Октјабр" решила да најбоље од најбољих награди и правом "Аљонком" која изгледа баш као у игрици. Чоколадице су у склопу промо пакета биле подељене познатим гејмерима и стримерима, а хоће ли се наћи у продаји у Русији, па чак и код нас - преостаје да видимо.

Традиционална "Аљонка" од 1964. до данас освојила срца милиона људи

Историја једне од најпознатијих руских чоколадица, "Аљонке", почела је још давне 1964. године, када је на једном од састанака пољопривредника разматрана могућност прављења укусне млечне чоколаде која би била доступна сваком грађанину Совјетског Савеза. Совјетски кондитори стављени су пред тежак задатак: да направе чоколадицу изврсног укуса, цени која ће бити приступачна сваком становнику СССР. За проналажење савршене рецептуре кондиторске фабрике потрошиле су пуне две године, али се њихов труд исплатио - Русија је добила јединствену млечну чоколаду са крупнооком буцкастом девојчицом на омоту, Аљонком.

Данас се "Аљонка" производи у серијама од по 200 хиљада табли дневно, док је рецептура остала непромењена од самог почетка. Током историје популарне чоколадице, дизајнери су неколико пута покушавали да мењају изглед паковања, па су тако Аљонку  "облачили" у капутиће, "плели" јој кикице, "шетали" по Москви, па чак јој и "нашли" другара Кузју, али сваки нови покушај да се промени дизајн био је осуђен на пропаст - народ је и даље волео девојчицу са буцкастим обрашчићима са оригиналне амбалаже. Хоће ли се "атомска" Аљонка допасти свим обожаваоцима слаткиша? Верујемо да хоће, ако је судити по коментарима на друштвеним мрежама и стриминг платформама.

"Ретрофутуристичка" игрица у совјетском стилу

Игрица чија је радња смештена у окружење алтернативног Совјетског Савеза педесетих година прошлог века, а коју је креирао кипарски студио "Мандфиш" (Mundfish), средином фебруара ове године доспела је на листу најпродаванијих игрица на свету, када је за непуних 48 сати успела да престигне чак и "Хогвортс Легаси" (Hogwarts Legacy), најпродаванију игрицу "Стим" (Steam) платформе.

"Атомско Срце", "пуцачина" из првог лица, игрица је у којој се играч смешта у лик агента КБГ који је приказан као технолошко чудо роботике са мрачном позадином, док се као неке од главних предности игрице наводе "ретрофутуристичка" естетика и "гејмплеј", као и избор сихронизација на чак 9 језика.

image