Магазин

Повратак короне у Немачку: "Барбенхајмер ефекат"

Постоје индиције да се вирус поново шири, упозорава "Шпигл"
Повратак короне у Немачку: "Барбенхајмер ефекат"Getty © Al Bello / Staff

Пандемија је завршена, вирус остаје: Ко сад треба да се вакцинише против ковида-19, која варијатна циркулише и какве све то везе има са "Барби", пита "Шпигл".

Лето још није готово, али у неколико земаља корона бројке расту, иако су и даље на веома ниском нивоу. Неки стручњаци сумњају да иза тога стоји такозвани "Барбенхајмер ефекат": мисли се на комбиновано име филмова који се приказују широм света - "Барби" и "Опенхајмер", пише немачки недељник.

Два блокбастера на једном месту такође значе ризик од заразе патогенима који круже у биоскопској сали.

"Не желим да мрачим", написао је истраживач вакцине Петер Хотез са Медицинског колеџа Бејлор у Хјустону у Тексасу на друштвеној мрежи Икс, некадашњем "Твитеру". "Али, да ли је ико забринут због Барби или пост-Опи ковид талас?"

Имајући у виду стил облачења у филму "Барби", истраживач саветује да се носе ружичасте ФФП2 маске.

Да ли је корона поново у порасту?

Према пандемијском радару Министарства здравља Немачке, три случаја Ковида на 100.000 становника пријављена су Институту Роберт Кох (РКИ) широм земље у року од седам дана.

Постоје неке индиције да се вирус поново шири:

Лекари су недавно дијагностиковали 175 одсто више случајева ковида-19 него претходне недеље. Ово се такође поклапа са подацима из РКИ. Према овоме, прошле недеље је пријављено око 2.400 случајева Короне, око 400 више него недељу дана раније.

Више људи са ковидом-19 морало је поново да иде у болницу, повећање је било 50 одсто у односу на претходну недељу.

"Можда имамо летњи талас", рекао је епидемиолог Тимо Улрих са берлинског универзитета "Шпигл".

И он сматра да је "Барбенхајмер ефекат" вероватан.

"Време је било лоше, више људи је отишло у биоскоп, истовремено су била два успешна блокбастера. Мислим да је то занимљиво", рекао је каже Улрих.

Све у свему, бројеви оболелих од короне су и даље веома мали. Само неколико додатних дијагноза или пријема у болницу значе огроман проценат повећања.

Шта ће се десити на јесен?

Стручњаци су уверени да би талас вируса корона требало да буде све већи најкасније до јесени и зиме. Тада ће циркулисати и друге респираторне инфекције.

Ако се истовремено јаве ковид, грип и друге болести, то би могло да представља велики терет за болнице, лекаре опште праксе и установе за негу.

Према актуелном извештају РКИ, респираторне инфекције су тренутно на "ниском летњем нивоу". Међутим, у последње време тај број се донекле повећао. Према проценама РКИ, 3,6 милиона људи тренутно има акутну респираторну инфекцију, а посебно су погођени одрасли. У већини случајева откривени су обичне вирусне прехладе.

Шта је са новом варијантом?

ЕГ.5, такође познат као "eрис", тренутно се шири у неколико земаља, укључујући Немачку, показују подаци РКИ.

У првој недељи августа њихов удео је био 25 одсто.

Светска здравствена организација не очекује да ће "ерис" представљати неку посебну претњу. Ова варијанта очигледно преовлађује у односу на друге.

"Али до сада нису пријављене никакве промене у тежини болести", саопштила је СЗО.

Епидемиолог Улрих такође процењује ризик као низак.

Он не очекује да ће више људи бити хоспитализовано са Ковидом-19.

"У сваком случају, вирус је наставио да се прилагођава новом варијантом која је још боље прилагођена људским домаћинима и стога се шири боље од претходних варијанти", каже Улрих.

Ко треба да се вакцинише?

"Свако ко спада у ризичну групу требало би да закаже одмах бустер вакцинацију на јесен са прилагођеном вакцином", саветује епидемиолог Улрих.

Према препорукама Сталне комисије за вакцинацију (Стико), против короне треба да се вакцинишу особе старије од 60 година, као и особе које имају прекомерну телесну тежину, плућне болести или имају висок ризик од инфекције путем посла, на пример у болницама.

image