Магазин

Да ли мултивитамини побољшавају памћење

Иако смо окружени рекламама које промовишу витамине и суплементе у циљу побољшања здравља и памћења, поставља се питање - да ли дневни унос мултивитамина код старијих особа може да побољша памћење? Студија о старијим особама сугерише да дневни мултивитамин може да побољша памћење тако да функционише као да сте три године млађи.
Да ли мултивитамини побољшавају памћење© birgl

Свакодневно узимање мултивитамина може да побољша памћење код старијих особа - али ефекти су мали, говори ново истраживања која се баве здрављем старијих особа, а наводи се на порталу health.harvard.edu.

У оквиру овог истраживања учествовало је 3.562 особа од тога су 93 посто били белци, 2,5 посто Афроамериканаци и 1,4 посто Хиспаноамериканци. Више од половине учесника је завршило факултет, а просечна старост је била 71 годину. Такође, испитаници су били способни да изврше одређене тестове размишљања и памћења на кућном рачунару. Половина је добила мултивитамин, док је друга половина је добила плацебо.

Како је тестирано памћење испитаника

Научници су радили процену размишљање и памћење учесника на почетку и на крају једне, две и три године. За тест памћења, од учесника је затражено да запамте 20 речи приказаних узастопно на екрану рачунара. Одмах након што су прегледали ове речи, морали су да укуцају онолико речи колико су могли да се сете (примарна мера меморије). Петнаест минута касније, такође су укуцали све речи које су се сетили (секундарна мера меморије).

Какви су били резултати ове студије

Они који су узимали плацебо прешли су са тренутног памћења у просеку од 7,21 речи на 7,65 речи (разлика од 0,43 речи). Испитаници који су свакодневно узимали мултивитамин су са 7,10 речи на почетку "скочили" на 7,81 речи (разлика од 0,70 речи). 
До треће године, "плацебо група" је запамтила у просеку 8,17 речи, док је "мултивитаминска група" запамтила 8,28 речи.

Није било разлика између две групе на тестовима секундарне меморије, а истиче се да је овај резултат је био статистички значајан.

Да ли треба да узимати свакодневно мултивитамине

Аутори студије сугеришу да је ефекат мултивитамина на тренутно памћење био мали и да можда није приметан. Међутим, истакли су да би овај мали ефекат могао бити важан на нивоу читаве популације. 

Иако постоји одређени број студија које сугеришу могуће благо побољшање когнитивних функција као резултат узимања суплемената мултивитамина, генерално гледано, научни докази нису довољно конзистентни и јаки да се може донети чврст закључак о њиховом утицају на побољшање памћења. 

Такође, стручњаци указују на то да су резултати ових истраживања варијабилни из различитих разлога. Прво, индивидуалне разлике међу испитаницима, као што су генетска предиспозиција, исхрана и опште здравствено стање, могу значајно утицати на то како организам реагује на суплементацију. Друго, сам састав мултивитаминских суплемената може варирати између произвођача и утицати на ефекте.

image