Магазин

Произвођачи пармезана микрочиповима против фалсификата

Удружење које надзире производњу италијанског сира пармезана, пронашло је нови начин борбе против фалсификовања њиховог сира, тако што у њега додају микрочипове. Произвођачи сирева, вина, деликатесних месних производа и других кулинарских специјалитета у европским земљама све више посежу за техничким методама како би заштитили своје производе од фалсификовања. QР кодови, невидљива мастила, микрочипови и нанотехнологија се користе како би заштитили тржиште вредно 80 милијарди евра годишње.
Произвођачи пармезана микрочиповима против фалсификата© pixabay/zalazaksunca

Том методом чипови величине зрна соли уметаће се у налепнице које се налазе на кори колутова пармезана, преноси Гардијан. Чипови функционишу као дуготрајне ознаке за храну које се могу скенирати, уграђени су директно у ознаку QР кода и направљени од стране америчке компаније "p-Chip Corporation".
Сир, чија се историја може пратити све до средњег века, добио је статус заштићене ознаке порекла (ПДО) у ЕУ 1996. и према тим правилима пармезаном може да се назове само врста сира која се производи на северу Италије, у регијама Парма и Ређо Емилија.

Поред тога, колутови сира, који су у просеку тешки 40 килограма, морају да сазревају најмање 12 месеци у планинском подручју, а стручњаци их тестирају две године након производње да би се потврдили да су тамо сазрели. Статус ПДО даје се намирницама "произведеним, прерађеним и припремљеним у датој географској области коришћењем признатог умећа", а поред пармезана, дат је француском шампањцу, португалском вину и грчком каламата маслиновом уљу.

С обзиром на строга правила за добијање сертификата, такви деликатеси се обично продају по вишим ценама, што их чини примамљивим тржиштем за имитације, а удружење које надгледа производњу сира, Пармиђано Ређиано Конзорцијум, процењује да годишња глобална продаја фалсификованог сира достиже око две милијарде долара (1,6 милиона фунти).

Тренутно више од 3.500 производа произведених у земљама ЕУ има заштићени статус. Неки, попут сира Пармиђано Ређиано (познатог као класични, тзв. прави пармезан), пршуте Парма, коњака, шампањца, просека или грчког фета сира, добро су познати. Док су други су мање познати, Пиранска со, ручно прављена у Словенији, бели лук Грациос с Азора и на крају шљиве Сзyдлов из Пољске. Већина заштићених производа је италијанска. За њим следе француски и шпански. Према ЕУ, тржиште заштићених производа процењује се на 80 милијарди евра годишње.

Чипови, иако не тако напредни, такође се користе и код произвођача вина. Стављају се у пластични чеп, који се користи за затварање флаша вина. Винари такође користе невидљиво мастило за налепнице на флашама и урезују јединствени серијски број директно на флашу.

image