Магазин

"Иновације" на чеченским свадбама прете традиционалним вредностима, реаговао и председник државе

Иновације на чеченским свадбама навеле су председника Чеченије Рамзана Кадирова да ову тему покрене на састанку са представницима власти, свештенства и републичких органа за спровођење закона, јер су, како каже "неприхватљиве, супротне националним обичајима, али и далеко скупље од традиционалних".
"Иновације" на чеченским свадбама прете традиционалним вредностима, реаговао и председник државе© Canva / Helgy

Нова, апсурдна правила на пољу организовања свадбених весеља, која су у потпуној супротности вери и националним обичајима Чеченије ових дана главна су тема председника Рамзана Кадирова и представника власти, а државни врх ове републике сматра да су млади парови сада постали таоци "иновација" и додатних трошкова које оне намећу. Како изгледају чеченске свадбе?

Крађа невесте и друге појаве које су у супротности са шеријатским нормама

Како је навео на свом Телеграм каналу, Кадиров и његов тим успели су да искорене крађу невесте и друге "ненормалне" појаве које нису у складу са шеријатским нормама, а посебна пажња стављена је на то да су у њиховом друштву било какве иновације неумесне и недопустиве. Његов став деле и други органи власти, као и свештенство, који сматрају да је главни циљ да се институција брака и породице учврсти и као таква сачува, а једини начин да се традиција и шеријат заштите јесу комплексне мере и њихова контрола од стране власти.

Идеја републичког врха обухватила је и издавање посебне књиге која ће бити посвећена теми очувања вредности и традиција, али и разне културне и забавне активности за становништво, у којима ће се акценат ставити на одлике чеченског менталитета, а посебно свадбарске традиције.

У наставку је једна класична колона сватова

Чеченске свадбе данас - расипништво младожење и мираз у коферима

У чеченском друштву свадбена церемонија данас све више личи на својеврсну демонстрација моћи и иметка: младожењина страна традиционално је задужена за организацију догађаја, док је на будућој млади да прикупи мираз - и то што више, то боље - што обе породице неретко финансијски разори. Ту је и припрема калима, традиционалног откупа за младу, који се састоји од новца (што је млада из боље породице, то је и откуп, логично, виши), чаја, шећера и бомбона.

На дан свечаности, млада облачи до пода дугу свадбену хаљину са дугачким рукавима и затвореним деколтеом, док се младожења спрема у свом дому, чекајући да по њега стигну сватови у луксузним аутомобилима - најскупљи и најбољи, наравно, биће онај у коме се возе младенци. Међутим, овај "новокомпоновани" обичај није изазован само финансијски, већ је и потенцијална опасност у саобраћају, будући да током вожње свако жели да буде ближи младеначком аутомобилу, те је незгоде тешко избећи. 

Чеченија је 2019. године објавила предлог закона да се ограничи број аутомобила у свадбеним поворкама, где се за славље окупљају аутомобили из свих најближих насеља. На снимку испод је представљена једна класична колона сватова:

Током весеља, млада седи издвојена на посебном месту у углу сале и забрањено јој је да једе, пије, па чак и игра - она може тек понекада да се насмеје. Младожења пак, уопште није са гостима - он се весели у одвојеној сали са својим пријатељима.

Свадбе су раније биле скромније

У давна времена, чеченске свадбе биле су оријентисане ка традиционалним обичајима народа, али су весеља била мање гламурозна и финансијски исцрпљујућа. Најчешће су се прославе организовале у младожењиној кући, а на путу ка њој млада је морала да пронађе метлу и тепих, не би ли показала како је спремна да буде узорна домаћица и супруга. Такође, на свечаности родитељи младе нису присуствовали увек, ипак је то за њих био тужан догађај јер ћерка одлази из куће.

Када би се прослава ближила крају, младенци би одлазили кући и чекали долазак сверкве и остатка младожењине породице, а свекрва би новопеченој млади давала бомбону - у знак новог, слатког живота.

image
VV inauguration
banner