Неурони плесача који тренирају заједно се синхронизују током времена, тврде кинески научници

Плес као уметнички облик подразумева и телесну комуникацију у којој оба партнера треба да "осећају" једно другог, синхронизују покрете и динамику кретања, а као и код већине спортова, и ово је ствар вежбе. Међутим, научници са Института за психологију Кинеске академије наука открили су да је дуготрајна заједничка вежба плесача довела не само до невероватне синхронизације покрета, већ и можданих активности парова.

У истраживању кинеских научника учествовао је 41 плесач и 39 особа из контролне групе, а сви добровољци били су истих година и пола. Сви плесачи претходно су одговорили на низ питања о њиховим тренинзима, а урађена је и магнетна резонанца, како би се видело "почетно стање".

Плесачи су имали већу сличност у можданој активности

Сваком од учесника истраживања приказивана су четири видео снимка на којима је плес, а затим и четири потпуно неутрална видео снимка истим редоследом, а након гледања сваког видеа, од њих се тражило да дају своју оцену. Упоређивањем оцена на крају експеримента, као и снимака магнетне резонанце, аутори су утврдили да су плесачи који су гледали видео записе са снимцима плеса имали већу међусобну корелацију, односно ниво сличности у можданој активности од испитаника из контролне групе, а да је повећана синхронизација неурона примећена углавном у инфериорном фронталном гирусу, прецентралном и постцентралном гирусу и у паријеталном режњу.

Што су дуже тренирали заједно, то су сличности веће

Резултати истраживања показали су и да је постојала приметна корелација између година сарадње плесних партнера и њихове сличности у можданој активности: они плесни партнери који су дужи низ година тренирали заједно имали су нешто виши ниво сличности у можданој активности од оних који су заједно тренирали кратко време.