Због чега кожи треба неко време да поцрни

Реакција наше коже на излагање сунцу некада може бити одложена, а научници са Универзитета у Тел Авиву открили су да се препланулост јавља тек након што се ћелије коже побрину око "санирања" ДНК.

У борби са штетним ултраљубичастим зрачењем, наша кожа развила је два одбрамбена механизма, од којих сваки делује на другачији начин. Један од њих заснива се на "алармирању" ћелија и поправци ДНК у ћелијама коже које су се оштетиле под утицајем сунчевих зрака, док је други задужен за повећано лучење меланина који нашу кожу потамњује природним путем како би је заштитио од излагања зрачењу у будућности.

Одложено црњење је последица приоритизације

Како су претпоставили израелски научници, одложено црњење приликом сунчања настаје као резултат давања приоритета ресурсима коже, који у својој основи имају задатак да у што краћем року "мобилишу" све ћелије и "поправе" штету која је настала као последица ултраљубичастог зрачења што је пре могуће. Тек када се процес санирања настале штете заврши и ресурси ослободе, укључује се други механизам - лучење меланина.

Како би потврдили своју претпоставку, научници су прво изложли људску кожу УВБ зрацима како би могли да испитају активност у ћелијама након сунчања, а затим пажљивим истраживањем успели да изолују дејство протеина АТМ који се "активирао" убрзо након излагања. Следећи корак био је покретање протеина АТМ без излагања зрачењу, а у овој фази експеримента препланулост се јавила након неког времена, чак иако није било "окидача" као што је сунчево зрачење.

АТМ протеин блокира лучење меланина

Пажљивим посматрањем реакције ћелија коже, научни тим установио је да активност протеина АТМ блокира активацију МИТФ протеина који је одговоран за повећање лучења меланина, и да се предност даје санирању оштећења коже у односу на њену препланулост.

"Механизам за поправку ДНК у суштини поручује свим осталим механизмима у ћелији: 'Зауставите све и пустите ме да радим у миру.' Један систем ефикасно паралише други, све док корекција ДНК не достигне свој врхунац, што се дешава неколико сати након излагања УВ зрачењу", наводи Кармит Леви, биохемичар и молекуларни биолог са Универзитета у Тел Авиву.

Научници на корак ближи лечењу оштећења коже изазваних зрачењем

Ово откриће израелских научника у будућности би могло послужити одличном одскочном даском за проучавање, разумевање, превенцију и лечење оштећења коже изазваних зрачењем. Штавише, даља истраживања у овој области научницима ће дати могућност да развију и иновативне третмане за заштиту коже од оштећења, али дугорочно допринети и превенцији рака.