Зашто су поља сунцокрета постала хит на друштвеним мрежама

Након похода на поља лаванде, дошао је ред на сунцокрете. Инфлуенсери сматрају да је кључ за прављење фотографије која ће добити много "лајкова" потребна савршена позадина, односно - једно велико поље сункцокрета. Током лета, већина људи воли да објави фотографије са плаже, али ове године делује као да су многи заменили плаве призоре мора са овим жутим цветом,. Зашто су баш сунцокрети постали најновији велики тренд на друштвеним мрежама?

Било која фотографија на којој је позадина пуна цвећа сигурно може привући позитивну пажњу, али овог лета се издвајају сунцокрети, јер се све чешће могу видети на друштвеним мрежама. Делује као да су класичне "летње објаве", које углавном укључују плажу и палме, сада добиле нову "формулу" за прикупљање лајкова.

"Када год објавим фотографију на којој има сунцокрета, људи увек реагују у великом броју. Постоји тај контраст између жутог цвета и плавог неба који толико привлачи пажњу... Не можете да погледате слику поља сунцокрета, а да се не осећате срећно, замишљајући да ходате кроз њега," рекла је Инстаграм инфлуенсерка за "Би-Би-Си". Додала је да се осећа срећно, јер су њене објаве подстакле друге људе да изађу у природу. 

Поједини пољопривредници кажу да људи који често долазе и објављују фотографије са њихових поља сунцокрета заправо помажу њиховом послу, јер служе као незванична реклама и људи све више показују интересовање за посећивање сличних локација. 

"Неке од фотографија су заиста невероватне," рекао је један пољопривредник за "Би-Би-Си". "Људи обожавају да позирају са својим најближим, псима, са децом... Али, имао сам и случајеве где су се парови свађали и да им је било ужасно, али онда направе прелепу слику за Инстаграм," додао је шаљиво.

Жута боја латица асоцира на сунчеву светлост, радост а симетричан облик може имати умирујућ ефекат на мозак. Осим што су естетски привлачни, цветови сунцокрета одувек асоцирају на радост и позитивне емоције. Иако су тренутно више популарни на интернету него иначе, одувек су били веома важан део људске историје. 

Симболи у историји и уметности

Од културе Астека до античке Грчке, сунцокрет је вековима међународни симбол плодности и сунца. Ране људске цивилизације су брзо препознале нутритивне бенефите ове биљке и често су их повезивали са различитим божанствима. На пример, у Грчкој је сунцокрет био симбол бога сунца, Аполона, док у Кини представља дуговечност, срећу и здравље.

Поред тога, сунцокрети су деценијама велика инспирација многим уметницима. Једна од најпознатијих слика чувеног Ван Гога приказује вазу пуну сунцокрета. Исто тако, кроз литературу, музику и друге облике уметности, сунцокрети се појављују као тема и увек асоцирају на позитивне емоције. 

Интересантно је да тренутни онлајн тренд представља само још један, веома савремен начин одавања почасти овој биљци. Као и сваки онлајн тренд, фотографисање у пољу сунцокрета ће увек привући велику публику, али сигурно је да су асоцијације које људи имају на цвет делом заслужна за толики развој популарности ове жуте, цветне позадине.