Магазин

Брига о финансијама главни окидач за депресију код миленијалаца

Финансијска неизвесност један је од главних окидача за анксиозност и депресију млађих генерација, а последња научна истаживања показала су да је чак 54 процента миленијалаца макар једном доживело депресивна стања услед бриге око новца и егзистенције.
Брига о финансијама главни окидач за депресију код миленијалаца© Canva / David Pereiras

Постоје бројни разлози због којих се миленијалци сврставају у једну од најосетљивијих категорија светског становништва, а један од најзначајнијих јесте финансијка неизвесност са којом се ова генерација суочава у данашње време. Тридесете и четрдесете године можда су и најизазовнији период живота, а управо у том добу сада се налазе миленијалци, чија је свакодневница испуњења великим прекретницама и важним животним одлукама - од куповине сопствене некретнине, па све до планирања породице.

Миленијалци растрзани између каријере, друштвеног живота и породице

Растрзани између жеље да граде каријеру, поседују лични животни простор, одржавају друштвени живот на задовољавајућем нивоу и граде емотивне односе, миленијалци све више времена улажу и у планирање својих финансија, које, због изазовне ситуације са пандемијом Корона вируса и неизвесности на тржишту рада, представљају веома "клизав" и нестабилан терен.

И док нестабилност на економском тржишту утиче једнако на све генерације, миленијалци су ти који су извукли "дебљи крај", будући да је у последње три године њихова егзистенција и могућност да стекну капитал била пољуљана смањивањем зарада и затварањем бројних радних места. Другим речима, баш у време када је требало да зарађују највише и коначно "стану на ноге", они су водили битку за опстанак.

"Миленијалци су одрасли у доба глобалних и финансијских превирањам и били сведоци економских промена у годинама личног формирања. Отуд и разлике у финансијским навикама у односу на претходне генерације", навела је Сузан Смит, директор финансијског велнеса у Њујорк Лајфу.

Финансијска неизвесност окидач за анксиозност и депресију миленијалаца

Борба за опстанак коју миленијалци воде ево већ трећу годину заредом неоспориво је оставила последице и на њихово ментално здравље, а чак 54 процента миленијалаца изјавило је да су финансијске потешкоће у једном периоду живота биле окидач за анксиозност или депресију. Недавно објављени подаци осигуравајуће куће Нортвестерн Мјучуал засновани су на истраживању 2.700 одраслих узраста од 27 до 42 године, а анкетама су били обухваћени и други аспекти живота, попут пријатељстава, физичког здравља и стабилности запослења.

"С обзиром на неизвесност коју смо сви искусили у протеклих неколико година, логично је да се неки људи тренутно осећају мање сигурни у своју финансијску ситуацију у односу на друге факторе у свом животу", рекао је Тим Џеренд, директор осигуравајуће куће Нортвестерн Мјучуал у саопштењу за јавност.

Генерација Зед "на танком леду", беби бумери релативно стабилни

Ни генерација Зед није много боља у погледу финансијске сигурности - чак 47 посто испитаника навело је да је финансијска неизвесност узрок њихове депресије, а 44 процента њих је макар једном месечно провело ноћ без сна, размишљајући о томе како да "скрпе крај са крајем".

Беби бумери (рођени две деценије после завршетка Другог светског рата) су у овој категорији показали највећу сигурност и стабилност, и тек 20 процената је изјавило да су у неком периоду у протекле три године осетили да им "тло измиче под ногама".

image