Магазин

"Палата мехурића": Jeдна од најскупљих грађевина на свету нестварне лепоте

На југу Француске, недалеко од Кана, налази се несвакидашња розе грађевина футуристичког изгледа. "Палата мехурића" је дело модерне архитектуре и све на њој је необично - од округлих прозора до облих архитектонских облика. Вредност ове грађевине се процењивала на 420 милиона долара, што је чинило једном од најскупљих грађевина на свету. Архитекта је имао намеру да дизајнира кућу та да "буде спонтана, радосна, пуна изненађења" и многи су се сложили да је успео у томе.
"Палата мехурића": Jeдна од најскупљих грађевина на свету нестварне лепоте© wikimedia commons/Frans-Banja Mulder

У песми "Кеј-поп", коју изводе репер Тревис Скот, Викенд и Бед бани, "Палата мехурића" је искоришћена за сценографију; некадашња чланица групе "Спајс грлс" Ема Бантон фотографисала се баш овде за насловну страну албума "Фри ми"; кућа се такође појављује у филму "Апсолутно фантастиче". Јасно је, да је "Палати мехурића" место у поп свету загарантовано, а овоме можемо да прикључимо чињеницу да је била у власништву чувеног дизајнера Пјера Кардена. Иако креатор у њој није живео, сматрао ју је као изложбени простор. 

"Ова палата је постала мој рај. Њени ћелијски облици дуго су одражавали слике мојих креација. То је музеј у коме излажем радове савремених дизајнера и уметника", говорио је својевремено Карден.

Палата изгледа као да "тече", простире се на више од 1200 квадратних метара на шест нивоа и окружена је бујним растињем. Њену унутрашњост чини 29 просторија, које такође делују иновативно, али и удобно. Амфитеатар може да прими чак 500 људи, те не изненађује што су се баш овде одржавале фенси журке.

Овај архитектонски бисер, да не кажемо мехур, изграђен је у периду од 1975. до 1989. године за француског индустријалца Пјера Бернанада. Дело је мађарског архитекте Анти Ловага који је презирао праве линије сматрајући их као "агресију на природу". Заиста, у кући нема правих линија, а тема мехурића може се видети у целој палати - прозори су округли, степенице кривудаве, као и већина намештаја.

Петогодишње реновирање под вођством француског архитекте Одиле Дека завршено је 2016. Годину дана касније палата је стављена на продају. Тражено је за њу 420 милиона долара, али се купац још није појавио, наводе на порталу "Архитекчуал дајчест". Ипак, палата може да се изнајми и за дан је потребно издвојити 33.200 долара.

image