Магазин

Звучи необично, али јефтиније је да клима ради целог дана

Након што престанемо размишљати о количини потрошње енергије на грејање током зиме и јесени, следеће на реду је врело лето, због којег је готово немогуће боравити у просоторији без климе. Многи нису сигурни да ли је боље палити климу на сваких неколико сати или оставити је да ради током целог дана. Иако је лако претпоставити да је јефтинија опција повремено гашење, стручњаци саветују да је ипак боље оставити уређај да ради што дуже.
Звучи необично, али јефтиније је да клима ради целог дана© Pixabay/Mohamed_hassan

Током летње сезоне (поготово ове године), температуре су толико високе да је скоро немогуће проводити време у соби без климе, која нас пријатно расхлади и помаже да "преживимо" врућине. Ипак, многи су забринути када је у питању потрошња енергије, па често гасе климу када су задовољни температуром у просторији, па је затим упале након неког времена, када поново постане топло.

Стручњаци објашњавају да наведени "пали-гаси" принцип заправо није право решење за уштеду, већ да је боље оставити климу упаљену цео дан. Већина савремених клима-уређаја може хладити собу по потреби: на пример, ако је соба веома топла, радиће "пуном паром", али када се достигне задовољавајућа температуре, уређај ће аутоматски смањити интензитет хлађења. 

Наравно, могуће је и да ручно подешавамо број степени. Препоручљиво је да разлика у степенима у унутрашњости и напољу не буде хладнија од седам степени и добро је имати у виду да клима троши мање енергије за 3 до пет одсто са сваким додатним степеном. 

У случају да остајемо у кући цео дан, у реду је упалити климу и оставити је да ради све време, уз одговарајуће подешавање степени хлађења, а ако нећемо цео дан бити код куће, добро је одмах је упалити и оставити да ради до последњег тренутка (пред спавање, у случају да није потребно хладити собу преко ноћи). 

Алтернативе

За оне који немају климу или једноставно сматрају да се најбоље може уштедети ако поптуно је избегава, постоји неколико алтернатива за расхлађивање. Прва следећа опција је вентилатор, који неће променити температуру у просторији, али може бити пријатна и "мање агресивна" алтернатива, а исто је ефикасан за боље струјање ваздуха, поготово у загрејаним собама. Ефекат хлађења вентилатора се може појачати ако појединац хладном водом покваси лице, врат и зглобове и стане испред уређаја. 

Осим вентилатора, препоручљиво је замрачити стан/кућу рано ујутру, како сунчеви зраци не би "загрејали" сваки ћошак преко дана. Иако ово можда неће послужити као додатно расхлађење, спречавање веће врућине је увек добродошло. Поред тога, неопходно је да конзумирање течности буде на првом месту. Није потребно константно пити велике количине воде, али је важно да се одржава стабилан ниво хидратације.

image