Магазин

Шаргарепом до препланулог тена у последњим врелим летњим данима

Иако се лето полако ближи крају, препланули тен је још увек једна од главних тема, а у помоћ нам прискаче шаргерепа, у коју се посебно куну инфлуенсери, наводећи да је готово преко ноћи помаже да се добије боја. У чему је чаробна моћ ове поврћке и како нам то она помаже да добијемо лепши тен?
Шаргарепом до препланулог тена у последњим врелим летњим данима© Canva / Alliance Images

ТикТок заједница "полудела" је за новим (а заправо старим) триком који нам може помоћи да добијемо лепши тен и бољу боју након сунчања, а главна звезда видео снимака који броје милионске прегледе је шаргарепа. Бјути-инфлуенсери практично се куну у њене супер моћи, наводећи да природно мења подтонове коже и даје јој сјај о каквом су одувек маштали.

Шаргарепа је заиста магична, посебно у летњем периоду.

Иако се крај лета већ назире, трикови за побољшање тела и даље су веома актуелни, а међу најпопуларнијим видео снимцима на ТикТоку тренутно су они који објашњавају на који начин нам шаргарепа може помоћи да боље и уједначеније поцрнимо. "Три велике шаргерепе дневно су довољне. Ја их једем већ дуже време, а мој тен је никада лепши, чак и када се не сунчам", навела је једна корисница овее друштвене мреже.

По чему је то шаргерепа толико посебна? "Цака" у бета-каротену, који има способност да утиче на тонове коже изнутра, а приликом излагања сунцу, овај ефекат још је видљивији.

"Холидеј шот" од шаргарепе, паприке и ђумбира је прави погодак

Још један трик за добијање бронзаног тена поделила је и корисница ТикТока по имену @izaszyszko, која је осмислила напитак који је назвала "Холидеј шот", чији су главни састојци шаргерепа, лимун, љута папричица (мрвица) и ђумбир. Како каже, само мала доза дневно гарантовано ће побољшати тен и дати кожи здрав сјај, а организму надоместити недостатак витамина.

@izaszyszko sunshine shots 🌞 for an enhanced tan and healthy glow. this is basically your summer prep, because we know it all starts from the inside. these will not only give your skin a glow, help you catch sun and maintain your golden tan but also protect you from the UV lights!! Ingredients: 200g carrots 2 yellow peppers chunk of ginger 2 pieces of turmeric 2 lemons Juicer used: @Nama, use code IZA10 on their site for discount. Im wraring @lululemon and @Nike #freshjuice#skinjuice#healthyskin#glowingskin#tanenhancer♬ Let Me Love You - John Gibbons & Franklin

Научници наводе да ипак не треба претеривати

Као и у свему, и у конзумирању шаргарепе зарад лепшег тена не треба претеривати, будући да повишен унос бета-каротена, као и било ког другог антиоксиданса, може повећати ризик од дефицита других важних нутријената, а самим тим и негативно утицати на природни одбрамбени механизам организма. Такође, пушачима, како активним, тако и пасивним, се не препоручује унос великих доза бета-каротена, будући да се тиме повећава ризик од развоја рака плућа, наводе научници са Мејо клинике.

image