Избацивање соли из исхране смањује ризик од срчаних проблема и можданог удара

Избацивање соли из исхране може смањити ризик од срчаних проблема и можданог удара за скоро петину, показали су подаци студије коју је објавио Гардијан.

Они који никада не додају со у оброке имају 18 одсто мање шансе да развију атријалну фибрилацију (АФ), у поређењу са онима који то увек чине, открили су истраживачи.
АФ изазива неправилне и често абнормално брзе откуцаје срца, што може довести до вртоглавице, кратког даха и умора, а пацијенти оболели од АФ имају пет пута већу вероватноћу да добију мождани удар.


За студију су кориштени подаци из британске Биобанке, који укључују податке више од 500.000 људи старости између 40 и 70 година старости, и који су одговарали на упитнике попут оног ''колико често соле своје оброке''.


Истраживачи су их након тога пратили наредних 11 година и открили да они који никада не соле храну имају 18 одсто мање шанси да развију АФ, а они који то понекад чине имају 15 одсто мање шансе.
Студија сугерише да чак и они који мењају исхрану са сталног додавања соли на ''уобичајену'' количину имају 12 одсто мање шансе да развију АФ у поређењу са онима који то увек раде.


Професор Џејмс Лејпер из Британске фондације за срце је рекао да је од раније добро познато да конзумирање превише соли може довести до здравствених проблема.
''Ово истраживање је користан подсетник да бисмо сви могли имати користи од придржавања владине препоруке да не једемо више од шест грама соли дневно, што отприлике значи једну кашичицу'', рекао је он.