Магазин

Лего коцке на Брајевом писму помажу слепој и слабовидој деци да науче да читају и пишу

Познато је да деца воле да слажу коцкице и тако праве кућице, куле, тврђаве и уз такве играчке учење постаје забавно. Слепа и слабовида деца и одрасли ослањају се на Брајеву азбуку при учењу, у свом раду, као и свакодневном животу. Ускоро ће на тржишту бити доступне дечје коцке са Брајевим писмом које ће помоћи малишанима да додиром науче да читају слова и бројеве.
Лего коцке на Брајевом писму помажу слепој и слабовидој деци да науче да читају и пишу© Aedrian

Сви знамо за шарене коцке које су генерацијама саставни део детињства, али што се тиче коцкица намењених за слепу децу, оне су мало другачије. Лего коцке на Брајевој азбуци укључују слова и бројеве на Брајевом писму, а знакови су сачињени од издигнутих тачака које могу да се прочитају додиром.

Иако се са њима може играти као са обичним коцкама, примарна идеја је да се користе за учење Брајеве азбуке и све је урађено на забаван начин:

"Идеја је била да учење Брајевог писма учинимо занимљивим. Лего играчке сви препознају и разумеју, а овакве коцкице руше баријеру да је Брајево писмо нешто чудно и необично", рекао је Дејв Вилијамс, инклузивни амбасадор дизајна.

Делови овог сета коцкица су једноставни и у потпуности су компатибилни са уобичајеним деловима, тако да се лако могу користити са било којим другим сетовима које имате. На њима су и одштампана слова и симболи, тако да деца која нису слепа, као и одрасли могу истовремено да уче и да се играју: "Бака и дека могу да се играју са својим унуком. Дакле, сет је инклузиван и значи да се цела породица може окупити и учити Брајеву азбуку", каже Вилијамс.

Примери из свакодневног живота говоре да овакве коцкице буде радозналост код малишана - девојчица Оливија је рекла за Би би си да је имала прилику да научи Брајеву азбуку кроз коцкице у својој школи, а њена мама је потврдила да су управо ове коцкице пробудиле и повећале њену радозналост за поменутим писмом.

Подсетимо, иако су нека деца имала прилику да се играју са Лего коцкицама са Брајевим писмом још од 2020. године - те играчке су биле тестирана само у одређеним школама и организацијама. Најављено је да су и сетови коцкица за слепе и слабовиде и даље бесплатни за школе и друге образовне установе, а претварање у комерцијални производ је само резултат широке потражње.

image