Кардамон: "Краљ зачина" који топи масне наслаге

Амерички истраживачи спровели су научну студију како би установили ефекте кардамона, оријенталног зачина специфичног укуса. Њихово истраживање показало је благотворна дејства зачина на опште здравље, али и на губитак масних наслага на телу, будући да је богат антиоксидансима који убрзавају метаболизам.

Борба са килограмима често може бити исцрпљујућа, а већ деценијама научници, па и сви ми, тражимо "чаробни штапић" који ће за кратко време нашу линију довести у жељено стање. Кориговање исхране, редовни тренинзи, па чак и импровизовани напици од јабуковог сирћета до сада су показали просечне резултате уз велику дозу дисциплине и самоконтроле, међутим, научници су открили да кардамон, оријентални зачин специфичне ароме, даје невероватно добре резултате, и што је најважније - за релативно кратко време.

Десет недеља за прве резултате

Истраживачки тим сачињен од врсних експерата спровео је експерименте на лабораторијским мишевима подељеним у две групе, од којих је једна група 14 недеља узастопно добијала уз редовну исхрану честице кардамона, а друга имала регуларну исхрану на коју је навикла. Већ након десет недеља, група мишева која је у исхрани имала кардамон, почела је да губи на тежини, а иако су научници претпостављали да је у питању ефекат зачинске биљке, за сваки случај спроведена је и томографска студија животиња из обе групе. Резултати су показали да у питању није никаква грешка, већ да оријентални зачин и заиста утиче на смањење масних наслага мишева и разграђује их природним путем захваљујући антиоксидансима који се у њему налазе.

Будућност препарата за мршављење је у кардамону

Имајући у виду добијене резултате који недвосмислено потврђују благотворно дејство кардамона на метаболички систем, научници и нутриционисти препоручују да сви који воде битку са којим килограмом вишка у своју исхрану укључе овај зачин, кога са правоз називају и "краљем зачина". Укључивање у исхрану може бити путем додавања кардамона у јела од меса и поврћа, а уколико сте љубитељ кафе, само пар зрна је довољно да ваш омиљени напитак добије оријенталну чар.

Такође, будући да су ефекти веома добри, претпоставља се да ће у будућности екстракт овог зачина бити и један од основних састојака препарата за мршављење, који ће природним путем утицати на разградњу масних наслага без појаве јо-јо ефекта.