Јапански научници установили да геџети могу проузроковати менталну заосталост код деце

Јапански научници установили су да узраст у коме деца почињу да користе геџете утиче на њихов ментални развој. Њихова истраживања показала су да претерано коришћење таблета и мобилних телефона, као и прекомерно гледање телевизије, проузрокује застој у развоју који је касније могуће надоместити само смањивањем времена проведеним уз екране.

Научно истраживање је спроведено од стране јапанских научника на челу са доктором Таку Обаром, на узорку од скоро 7100 родитеља мале деце, а истраживачки тим оцењивао је развој деце по више различитих критеријума: комуникација, крупна и ситна моторичка функција, решавање задатака, као и личне и социјалне вештине.

Резултати студије показали су да деца која проводе превише времена испред екрана паметних телефона, таблета, рачунара, али и телевизора већ са две до четири године имају приметне симптоме застоја у менталном развоју.

Коришћење геџета више од четири сата дневно изазива менталне, али и моторичке сметње

Резултати истраживања јапанских научника показали су веома песимистичне резултате: код деце која су у узрасту до једне године била пред екранима дуже од четири сата дневно, сметње су се појавиле већ у наредних годину дана, а до четврте године биле су примећене и конкретни застоји у менталном развоју. Деца су са временом постајала све мање комуникативна и способна да решавају једноставне задатке прилагођене њиховом узрасту, а уочени су и проблеми са ситном моториком и социјалним понашањем.

Срећом, даља испитивања научника показала су и да се благовременим смањивањем времена проведеног са геџетима сметње у развоју деце могу елиминисати, и сам развој већ до четврте године вратити на вредности одговарајуће том узрасту.

На развој деце утичу и други фактори

У току истраживања, научници су оцењивали и утицај спољаших фактора на развој деце, а међу критеријумима нашли су се и узраст родитеља, финансијски статус породице, време проведено са бакама и декама, као и то да ли су мајке патиле од постпорођајне депресије. Резултати ове студије показале су да су мајке деце која су проводила више времена са геџетима у рукама биле млађег узраста, нижег степена образовања, са мањим приходом, али и прворотке које су најчешће патиле од постпорођајне депресије.