Магазин

Реконструисани Споменик српским и руским херојима из Првог светског рата поново краси Калемегдан

Дух Русије током јучерашњег поподнева још једном је испунио центар Београда, а свечани догађај уприличен на Калемеграну поводом откривања реконструисаног Споменика српским и руским херојима погинулим у одбрани Београда током Првог светског рата, још једном је подсетио на важност српско-руског јединства. "Заједничка култура нас уједињује", поручио је aмбасадор Русије у Београду господин Александар Боцан-Харченко. Овом приликм отворена је и изложба посвећена Санкт Петербургу.
Реконструисани Споменик српским и руским херојима из Првог светског рата поново краси Калемегдан© Screenshot / ТАЊУГ

Емотивна свечаност која је још једном показала снагу руско-српског пријатељства одржана је у среду, 30. августа 2023. године у самом срцу Београда, на Калемегданској тврђави. Манифестацији поводом отварања реконструисаног Споменика српским и руским херојима погинулим у одбрани Београда током Првог светског рата присуствовали су aмбасадор Руске Федерације у Републици Србији господин Александар Боцан-Харченко, делегација на челу са замеником председника Одбора за развој туризма Санкт Петербурга госпођом Наном Гвичија, Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, чланови "Свесрпских козака", као и бројни поштоваоци руске и српске историје и културе.

Споменик српским и руским херојима погинулим у одбрани Београда током Првог светског рата добио је "нови живот"

Амбасадор Руске Федерације у Републици Србији господин Александар Боцан-Харченко истакао је да је овај догађај значајан за сарадњу двеју држава и да представља симбол брижљивог и веома посебног, човечног односа према историји и култури.

"Заједничка култура нас уједињује, ово је један од најважнијих стубова нашег братства и пријатељства, а посебно је важан и сада, када се налазимо пред веома озбиљним и тешким изазовима који се могу поредити са онима који су били пре, и у току Првог и Другог светског рата", казао је Боцан-Харченко, и додао да је овај споменик изузетно важно обележје наших историја, које је у срцу српске престонице отворено захваљујући фонду "Свети Андреј Првозвани" у част стогодишњице почетка Првог светског рата, 2014. године.

Присутнима се обратио и Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, који је упоредио губитке двеју земаља у Првом и Другом светском рату. Он је навео и да од руског народа може да се научи много о томе колико је култура сећања важна.

"Оно што је за Русе био Други светски рат, то је за нас био Велики рат. Као што у Русији нема ниједне куће која није оставила неког на бојном пољу у Другом светском рату, тако нема куће у Србији која није оставила некога на ратишту у Првом светском рату. Степен јединства које смо ми имали у Великом рату, Руси су имали у Другом светском рату. Грађански рат који се у Русији дешавао у Великом рату, код нас се дешавао у Другом светском рату" рекао је Селаковић.

Трагична судбина Споменика ратним херојима

Од отварања споменика 2014. године, прошло је свега девет година, а ипак, у тако кратком периоду њега је задесила трагична судбина: централни део споменика на коме је био представљен Георгије Победоносац, мистериозно је нестао, а остатак монумента у облику крста самовао је све до топлог августовског дана ове године. Захваљујући заједничким напорима Амбасаде Руске Федерације у Србији и ћерке уметника који је заслужан за ово дело, Марије Чаркине, која је у радионици покојног оца пронашла оригинални гипсани калуп Георгија Победоносца, споменик је рестауриран и свечано отворен у присуству великог броја људи.

Свечано је отворена и изложба о Санкт Петербургу

Након церемоније отварања реконструисаног Споменика српским и руским херојима, на Савском шеталишту Калемегданске тврђаве отворена је и изложба посвећена лепотама северне руске престонице, Санкт Петербурга. На централним панелима дуж шеталишта приказани су мотиви града очима уметника, али и његових становника, а како и Русија и Србија држе корак са напредним технологијама, део изложбе посвећен је и фотографијама креираним уз помоћ софтвера са вештачком интелигенцијом Мидџорнеј, на којима су приказани препознатљиви мотиви Санкт Петербурга и Београда помешани у једно.

image
VV inauguration
banner