Жене које су прошле климакс често забораве да је организам у каснијим годинама осетљивији и избирљивији, а у комбинацији са честом жудњом за храном овај период може бити доста изазован. Ипак, и поред жеље, поједине намирнице неопходно је избегавати зарад очувања здравља, а међу њима су и куповни слаткиши и пецива, као и алкохолни напици.
Исхрану у постменопаузи најбоље базирати на воћу и беланчевинама
У периоду постменопаузе веома је важно да исхрана буде избалансирана и конципирана на здравим, нутритивно богатим, али и редовним оброцима, како би метаболички систем, који се са годинама успорава, доживљавао што мање стреса. У идеалном случају, жене у постменопаузи би требало да се придржавају медитеранског режима исхране, који се базира на уносу воћа, поврћа и морских плодова, као и махунарки и житарица. Такође, посластице и пецива није потребно у потпуности избацити из исхране, већ једноставно заменити домаћим, здравијим решењима.
"У исхрану би требало додати и што више воћа, а од напитака би најбоље било конзумирати воду", навела је Екатерина Кашух, гастроентеролог.
Као природан извор беланчевина, саветује се и унос рибе, ћуретине и пилетине. Такође, важан део исхране су и природне масти биљног порекла, које се налазе у маслиновом уљу, орасима и авокаду.
Избалансирана исхрана је неопходна за добар имунитет
Оваква избалансирана исхрана базирана на природним намирницама богатим беланчевинама, витаминима и минералима у периоду постменопаузе кључна је за добар имунитет, али и за правилан рад нервног система и одржавање метаболизма. Такође, медитеранска исхрана и унос довољне количине течности снижавају ризик од развоја кардио-васкуларних обољења и нагомилавања масних наслага у организму.
Менопауза и постменопауза
Период менопаузе, односно окончања репродуктивног периода код жена, испраћен је значајним променама у организму које се између осталог манифестују и кроз појачану раздражљивост, поремећаје сна, валунге и неконтролисано гојење. Дисбаланс хормона, укључујући естроген и прогестерон, може довести до смањене осетљивости на инсулин (хормон који преноси шећер из крви у ткива) и успоравања метаболизма, због чега се килограми "лепе" далеко брже него раније и "скидају" неупоредиво теже. Правилном исхраном и активним начином живота, период менопаузе и постменопаузе (која наступа након менопаузе) за жену може бити мање стресан.