Магазин

Турска авио-компанија тестира летове само за одрасле, бебе и деца нису дозвољени

Турска авио-компанија Корендон Ерлајнс отпочела је тестирање летова само за одрасле на релацији од Амстердама до Курасаа. Разлог томе су честе примедбе путника како на дугим летовима немају мира од беба које непрестано плачу, али и деце која су немирна јер им је досадно.
Турска авио-компанија тестира летове само за одрасле, бебе и деца нису дозвољени© Wikimedia Commons / MarcelX42

Мала деца у авиону путницима често представљају "гњаважу" будући да су током лета бучна и немирна услед промене притиска у кабини авиона, али и ограниченог простора у коме се налазе и по неколико сати узастопно.

Авио-компанија Корендон Ерлајнс, чије је седиште у Турској, одличила је да својим путницима на интернационалним летовима изађе у сусрет и понуди оно што ни једна европска компанија до сада није - кабину "само за одрасле", у којој бебе и деца нису дозвољени. Путници који желе да путују оваквим летом морају бити старији од 16 година, док млађи од тог узраста могу бити на истом лету, али у другом делу авиона који је одвојен преградама и завесама. 

"Ова зона летелице намењена је путницима који желе да путују без деце, али и пословним људима који желе да раде у тихом окружењу", наведено је у саопштењу за јавност на сајту ове авио-копманије.

Пробни лет од Амстердама до Курасаа

Авио-компанија је одлучила да први, пробни лет без беба и деце буде реализован на релацији између Амстердама и Курасаа, холандског острва у Карипском мору, а ово путовање које траје чак десет сати биће вероватно прво у историји на коме се дечији плач неће чути ни у једном тренутку. Ипак, путници који буду желели да током свог лета буду окружени само одраслима, мораће за то да издвоје додатни новац - док регуларна авио-карта кошта око 45 еура, карте за путовање у делу кабине "само за одрасле" коштаће око 100 еура.

Одвојене зоне смањиће стрес и код родитеља, и код осталих путника

Авио-компанија је сугерисала и да би овакво одвајање зона у авиону имало позитиван ефекат како на родитеље беба и деце, који су често у великом стресу због реакција других људи, тако и на остале путнике током лета, који не би били осуђени на плач и вриску деце. Ове наводе компаније потврдили су и аналитички подаци портала ФотоЕид које је спровело истраживање на преко 1000 испитаника, који су махом рекли да су заинтересовани за увођење летова само за одрасле.

У резултатима који су објављени на порталу нведено је да је чак 85 посто мушкараца и 82 процента жена за увођење одвојеног простора у авиону који би био намењен само одраслима. Такође, 83 посто родитеља и 87 посто оних који нису родитељи су гласали за одвајање зона. Путници у премијум категорији (они који доплаћују за комфорнија места, бизнис или прву класу) били су најизричитији у овом погледу, а чак 89 посто њих навело је како је ово одлична идеја.

Остале погодности лета "само за одрасле"

У "заштићеном окружењу", како авио-компанија назива зону без беба и деце у предњем делу авиона, путницима ће на располању бити десет удобних седишта натпросечне ширине, али и додатни простор за ноге, како би путници имали потпуни угођај и током лета могли да се опусте.

image