Магазин

У Италији убијена медведица Амарена, симбол националног парка

Надалеко позната медведица Амарена, која је била симбол националног парка региона Абруцо, Лацио и Молизе низ година, убијена је у касним вечерњим сатима у четврак, 31. августа. Мотив злочина над љупком Амареном још увек није познат, а читава Италија је у болу и гневу, како преносе локални медији.

Чувена мрка медведица позната широм Италије по имену Амарена убијена је из ватреног оружја у близини Националног парка региона Абруцо, Лацио и Молизе, чији је незванични симбол била дуги низ година, рекао је директор овог резервата Лућијано Самароне за руски медиј РИА Новости.

"Трагедија се догодила у четвртак касно увече на периферији села Сан Бенедето деи Марси, које се налази испред нашег парка. Један од мештана је убио медведицу из пиштоља и нанео јој смртну рану. Када су наши запослени стигли место злочина, ветеринарима није преостало ништа друго него да констатују смрт животиње. Тело Амарене је одвезено у Зоолошки институт Терамо, где ће бити урађена обдукција", рекао је он.

Карабињери истражују немили догађај

Од момента трагичној догађаја до доласка карабињера прошло је веома мало времена, а злочинац који је устрелио несрећну медведицу идентификован је на лицу места. О свим околностима инцидента детаљно је саслушан у локалној полицијској управи.

На крабињерима је сада важан задатак - да одгонетну шта је проузроковало ову ситуацију, као и којим се мотивима водила особа која је упуцала Амарену.

"Шта год да је мотив овог догађаја, нагласићу да је у сваком случају неприхватиљив", истакао је Лућијано Самароне.

Амарена је била омиљена међу локалним становништвом

Према речима директора националног парка, Амарена се прилично често појављивала у насељима која се налазе у његовој близини, а медведица је важила за мирно, доброћудно и веома дружељубиво створење које никада није показало било какву врсту агресије према становницима околних места. Штавише, мештани су је веома добро познавали и сматрали незваничним симболом националног парка.

Чак је и друштвеним мрежама кружило безброј снимака локалног становништва на којима се виде тренуци њеног појављивања међу људима, а последњи снимак објављен је у уторак када је заједно са своја два младунћета прошетала улицама Сан Себастијана деи Марси.

За младунцима се још увек трага

Међутим, трагична није само судбина медведице, већ и њених осмомесечних младунаца који су се, када је злочинац отворио ватру на њихову мајку, разбежали од страха. Где су побегли, нико не зна, а потрага за њима још увек је у току.

"Ово је подручје са много пољопривредних објеката, а младунци су у озбиљној опасности и због великог броја паса луталица", објаснио Самароне.

Он је нагласио и да су челници националног парка предузели све потребне мере да се њена деца што пре пронађу, а у нади да ће се младунци вратити на место где им је мајка убијена, поставили су и кавезе са мамцима. Међутим, уколико се они примете у дивљини, биће веома тешко ухватити их, нарочито имајући у виду страх који су претрпели.

"Ово није лак задатак, али  даћемо све од себе да спасемо малишане", уверио је директор националног парка.

Огласио се и председник регије: "Догађај је изазвао бол и бес грађана"

Осуђујући свирепо убиство медведице, које је изазвало бол и бес свих грађана Италије, огласио се председник регије Абруцо Марко Марсилио. Он је истакао да Амарена никада није представљала опасност за становнике региона, чак ни када је излазила за територију националног парка и обилазила насеља. Према речима гувернера, регионалне власти су спремне да покрену тужбу против хладнокрвног убице.

"Амарена је постала још једна жртва друштвене опасности коју представљају људи којима је дозвољено да носе ватрено оружје, али и мржње према великим предаторима, коју у Италији подстичу поједини политичари", навела је Међународна организација за заштиту животиња са седиштем у Милану.

Према последњим подацима научника, у Италији је тренутно остало само око 60 јединки апенинског мрког медведа, а у оквиру еколошких пројеката Европске уније планирано је да се њихов број удвостручи до 2050. године.

image