Магазин

Плишане животиње као врста терапије: Препоручљиво је и да одрасли спавају са плишаним играчкама

Анкета коју је спровела једна америчка компанија за играчке је показала да је чак четрдесет одсто од укупно две хиљаде учесника признало да спава са плишаним животињама. Неке од њих су играчке из детињства, али многи одрасли често купују и поптуно нове. Иако звучи необично, тренд је почео да се шири на друштвеним мрежама, а психолози објашњавају да постоје одређени предности које омиљени плишани пријатељ може имати по ментално здравље одраслих.
Плишане животиње као врста терапије: Препоручљиво је и да одрасли спавају са плишаним играчкама© Pexels/Vlada Karpovich

Плишане играчке већину људи асоцирају на малу децу, али у протеклих неколико година, куповање класичних дечијих играчака (као што су медведићи или маце) је постало тренд који се све чешће може видети на друштвеним мрежама. На пример, многи корисници ТикТока, који имају преко осамнаест година, поносно показују своје колекције плишаних животиња или вољених ликова из цртаћа.

У коментарима оваквих клипова се најчешће могу видети људи који подржавају тренд и који се распитују како могу проширити сопствену колекцију. Може се повезати са "кидалти" феноменом, који представља миленијалце који би радије трошили слободно време и новац на своје хобије (играчке, видео-игрице), него на стварање породице.

Сакупљање плишаних играчака је постало веома популарно током пандемије, када су људи били приморани да проводе време у изолацији, што је за многе представљало велики изазов. Како би ублажили стрес и усамљеност, одлучили су да купе играчку у облику мекане животиње, са којом би спавали у кревету и опустили се. Иако се овакве методе смирења највише примењују код деце, психолози сматрају да ефекат који плишане играчке има на одрасле може бити веома позитиван и користан за побољшање сна, али и менталног здравља.

Плишане животиње као врста терапије

Доказано је да праве животиње, поготово када су умиљате, могу бити изузетно корисне за људе који пате од депресије, анксиозности и других поремећаја расположења. Једна студија објављена на порталу "Гуд терапи (Good Therapy)" показала је да исти умирујући ефекат могу имати и плишане маце, куце и медведићи.

Психолог др Анико Дан, која је била укључена у студију, закључила је да је развијање емоционале повезаности са играчакама имало позитивни утицај на људе који су патили од биполарног поремећаја и посттрауматског стресног поремећаја. Сигурно је да играчка не може заменити адекватне терапије, али интересантно је да један предмет, који се највише асоцира са децом, може бити од толике помоћи одраслима.

@myamvra i collected plushies for a long time but mainly started in 2020… here is the outcome #plushies#plush#sanrio#sanx#plushiecollection#tokidoki#stuffedanimals♬ impurities - 🎧

Подршка током процеса туговања

Плишана играчка некима може постати прави пријатељ, поготово током периода туговања. Могу бити врста "тихе подршке", на коју се појединац може ослонити и осећати сигурно и безбедно, али и мање усамљено.

Исцељење траума

Људи који су доживели одређену трауму, поготово у детињству, често купују плишане играчке како би ублажили неативне емоције везане за прошлост. У неким случајевима, појединац може да научи како да "заволи" плишану животињу и пружа јој нежност коју можда није осетио током одрастања. Такве навике могу побољшати самоуверење и перспектива о себи и животу постаје позитивнија. Другим реичма, скупљање плишаних играчака је веома ефикасан начин исцељења унутрашњег детета, које представља наше потиснуте трауме и жеље.

"Животиње, било да су живе или плишане, могу бити терапија за децу и за одрасле, јер нуде слободу показивања емоција, осећај подршке и смирења," објашњава психолог Роуз М. Барлоу за портал "Баниз бај д беј (Bunnies by the Bay)".

Подсетник на лепа времена

Између осталог, плишане играчке могу бити и подсетник на лепу прошлост, за оне који имају лепа сећања из детињства. Служе као предмет који нас одмах може "вратити уназад", пробудити позитивне успомене и период у коме се појединац осећао безбедно и безбрижно. Неговање плишане животиње у одраслом добу поспешује ова пријатна осећања.

Овај ефекат се најчешће може осетити када појединац спава са плишаним пријатељем, јер већина деце током одрастања спава са омиљеном играчком. Када човек може да додирне овај сентиментални предмет, који га смирује и који држи током ноћи, долази до опуштања, што може помоћи људима који имају проблеме са сном.

На крају, многи људи прикупљају плишане играчке јер им се једноставно допадају, а у савременом добу се све више подржава развијање сопствених интереса и активности које нас усрећују, без обзира на године. Иако испрва може деловати необично, на милионе људи широм света сматра да су плишане играчке од велике помоћи за њихово ментално здравље.

image