Магазин

Ексхумација Гогоља 1931. године: Мистерија изгубљене лобање и несталих фотографија

Ексхумација писца Николаја Гогоља вероватно је једна од најмистичнијих церемонија у историји Русије која је до данас обавијена бројним легендама и митовима. Једни тврде да је писац био сахрањен жив, други наводе да су његови остаци сахрањени у саркофагу, а трећи имају сазнања и да су до његовог гробног места водили подземни тунели. Шта је од тога истина, и да ли је стварно његова глава завршила у музеју чувеног руског колекционара Бахрушина?
Ексхумација Гогоља 1931. године: Мистерија изгубљене лобање и несталих фотографија© Wikimedia Commons / А. Ястребцов

Отварање гробнице великог руског књижевника Николаја Гогоља давне 1931. године не би се ни десило да гробље, на коме су се посмртни остаци налазили, није било у плану за рушење и реконструкцију. Сходно томе, одлучено је да се тело генија пренесе на Новодевичје гробље у Москви, а овој тужној церемонији је присуствовао велики број људи, од којих су многи приметили да је по среди нешто необично и тајновито.

Гогољ је предвидео своју смрт?

Ексхумација и поновно сахрањивање Гогоља изазвало је низ мистичних легенди, а једна од њих је и да је руски књижевних сахрањен жив - ово је уједно била и његова највећа фобија за живота. Оваква легенда није дошла ниоткуда, књижевник је заиста последњих година свог живота патио од дубоког, летаргичног сна из кога се јако тешко будио, а многи тврде да се баш из таквог сна последњи пут пробудио - три метра под земљом.

Сам Гогољ је то чак предвидео у својим делима и одломцима својих дневника, а отварање гробнице само је "подгрејало" и овако узбудљиве легенде, али и теорију да је Гогољева гробница била мета вандала: након ексхумације тела, наводно је утврђено да покојник нема главу!

Процес документован, али Гогољеве фотографије недостају

Читавом процесу ексхумације присуствовало је преко 20 људи, а њен ток је документован и фотографисан будући да су се на списку за пренос налазили и посмртни остаци других покојника. Мистичну сенку на читав процес ексхумације баца и чињеница да су након церемоније све фотографије биле на месту осим оних са Гогољевом гробницом. Где су оне нестале - до данас нико није сазнао.

Гогољева гробница није обична - то је саркофаг!

Један од присутних описао је у свом дневнику да је тог 31. маја 1931. године све било обавијено велом мистерије, а да су се чудне појаве низале једна за другом: приликом ексхумације, погребници су наишли на остатке лобање, а након што су је прегледали, утврђено је да они није Гогољева, већ некога ко је много млађи. Откуд ту, и чија је није откривено.

Након што су наставили да копају не би ли извадили пишчеве посмртне остатке, постало је очигледно да то није обичан сандук, већ прави правцати саркофаг. Тек након што је камени омотач разбијен, откривено је и да у делимично оштећеном сандуку недостаје не само глава писца, већ и поједине личне ствари.

Бујна машта присутних "изродила" легенде

Најзанимљивије од свега јесте то да су за већину легенди криви управо људи који су присуствовали церемонији ексхумације писца. Тако је један од присутних рекао како је глава Гогоља украдена по специјалној наруџбини московског колекционара А. Бахрушина, који у свом музеју има читаву збирку лобања. Наравно, нити је Гогољева глава украдена за руског мецену, нити у његовом музеју постоји таква колекција. Други сведок, потпуно супротно претходним тврдњама, наводи да је пишчева глава била на месту, али - окренута за чак 100 степени! Трећи кажу је до Гогољевог гробног места водила читава мрежа подземних тунела.

Било како било, теорије завере и бројне легенде само се нижу већ деценијама, а нажалост ни једне слике нема ни да потврди, ни да оповргне ове наводе. А можда слике и постоје, само чекају прави тренутак да угледају светлост дана?

image