Магазин

Софија Строганов: Од ћерке "Бркате Књегиње" до најбогатије жене Санкт Петербурга

Књегиња Софија Голицина од малих ногу уживала је у богатству и раскоши које је стекла њена мајка, Наталија Голицина, познатија у народу као "Брката Књегиња", а њен брак са још имућнијим Павлом Строгановим донео јој је не само могућност да приђе ближе императорској породици, већ и да свој положај искористи за развој просвете и уметности. Запажен траг у књижевности оставио је и њен превод другог дела Дантеове "Божанствене комедије", а за собом је у оставила и школу и галерију слика.
Софија Строганов: Од ћерке "Бркате Књегиње" до најбогатије жене Санкт Петербурга© Приватна архива

Принцеза Софија Владимировна Голицина рођена је 1775. године у Москви, а све до своје 15. године живела је у иностранству заједно са својом мајком Наталијом Голицином, која је у народу због чудног поремећаја који је проузроковао раст бркова и браде, била позната и као "Брката Књегиња".

Упијајући западни менталитет и културу из свог окружења, Софија је стасала у образовану, префињену и симпатичну даму, како и доликује једној руској принцези, а једино што је мањкало било је знање руског језика. Ипак, њен шарм надоместио је и то, а млада Софија се својски трудила да све празнине у знању марљиво попуни и језик савлада што је могуће боље, како би у историји остала упамћена по просвећености и образовању, а не по мајчином неславном надимку.

Голицини и Строганови - брак из љубави, али и интереса

Након повратка Голициних у Русију, њихово пријатељство са породицом Строганов, која се сматрала најимућнијом у целом Руском царству, постајало је све чвршће, а обе фамилије имале су на уму да своју децу венчају. На једном од балова, 17-годишњу Софију приметио је храбри, и надасве згодни гроф Павле Строганов, а након што су варнице између њих севнуле, убрзо је уследио и брак.

Ускоро су се новопечени младенци из Москве преселили у Санкт Петербург, у младожењин породични дом на Невском проспекту, где је живео сам "крем де ла крем" друштва, а комуникација између Павла Строганова и младог царевића Александра Павловича убрзо је Строганове зближила и са царском породицом. Одједном Софија је постала једна од најближих пријатељица будуће руске царице, Јелисавете Алексејевне, и њена особа од поверења. Шта би једна жена у то време могла још пожелети?

Пријатељство "пукло" због прелепе Софије

Међутим, убрзо након зближавања, пријатељство Павла Строганова и Александра Павловича наишло је на непремостив проблем - млади царевић се "до ушију" заљубио у изабраницу свог пријатеља, и почео јој се удварати наочиглед своје супруге, Јелисавете. У складу са својим пореклом, али и западњачким менталитетом, Софија је веома деликатно успела да младог царевића "стави на место", и то тако да се однос између њега и његове супруге не наруши нимало.

Губитак сина и мужа одредио Софијину судбину

Брак Софије и Павла Строганова је и након "инцидента" са царевићем наставио да цвета, а пар је добио и петоро деце, од којих четири ћерке и само једног сина - Александра. Мало је рећи да је он био понос читаве породице. Међутим, током Бородинске битке, гроф Павле Строганов је одлучио да свог јединца, Александра, поведе са собом у рат, а исход његовог изласка на фронт био је у најмању руку трагичан - Александар је херојски погинуо са свега 19 година.

Цела Русија је била завијена у црно, а народ и царска породица саосећали су са Софијиним губитком док је она, скрхана болом, самовала у својим одајама пуна три дана. Међутим, само што се опоравила од једног губитка, задесио је следећи: Софију је заувек напустио и њен супруг, потпуно изненадно у 42. години живота. Заједно са Софијом, патила је и њена најбоља пријатељица, сада већ руска царица Јелисавета Алексејевна, која се на све могуће начине трудила да грофицу анимира не би ли се брже вратила свакодневном животу и обавезама.

Како је Софија постала најбогатија жена у Санкт Петербургу

Са губитком мужа, Софија је (нажалост, пре него на срећу) стекла огромно богатство - у њеном поседу нашло се небројано много земљишних поседа и скоро 46 хиљада душа којима је она управљала наредних 28 година. Њена просвећеност са годинама је само расла, а изгубивши и сина и супруга, књегиња се посветила књижевности и култури, а круна њеног образовања био је и самостални превод другог дела Дантеове "Божанствене комедије".

Софија је убрзо стекла и звање мецене и уваженог просветара руског друштва, а наслеђено богатство стремила је да искористи и за развој просвете и уметности. Тако је од личних средстава саградила и рударску школу, али и отворила галерију слика, у којој је сакупљала позната уметничка дела, али и своје слике, у чијем је сликању пронашла мир и срећу. У 69. години живота, Софија Строганова напустила је овај свет, а целокупно "Строгановско богатство" наследила је њена најстарија ћерка, Наталија.

image