Магазин

Старији који сурфују интернетом имају мањи ризик од деменције

Откривено је да старији људи који користе интернет око два сата дневно имају мању вероватноћу да ће патити од деменције. Према стручњацима који су спровели истраживање, резултати могу подстаћи младе људе да помажу старијима око коришћења технологија за њихову добробит.
Старији који сурфују интернетом имају мањи ризик од деменције© Pexels/Andrea Piacquadio

Преко осамнаест хиљада људи је испитано у студији и научници су пратили њихове животе и когнитивно здравље у периоду који је трајао од осам до седамнаест година. Сви учесници су на почетку истраживања у просеку имали од педесет до шездесет четири године. 

Утврђено је да су они који су редовно користили интернет имали четрдесет три одсто мањи ризик од развијања деменције, за разлику од оних који су га ретко користили. Поред тога, закључено је да је дужина времена коју су учесници проводили онлајн имала велику улогу у резултатима.

Научници су проценили да је сурфовање два сата дневно било оптимално за добијање позитивних ефеката коришћења интернета, док је дуже "сурфовање" или поптуно избегавање технологије заправо повећало вероватноће погоршавања рада когнитивних способности у старости. 

За прецизније анализе, стручњаци су покушавали да утврде да ли фактори попут образовања, расе, пола и генерације имају утицај на потенцијални развој деменције, али нису пронашли довољно јасну везу, што значи да је технологија имала највећу улогу.  

Савремена технологија и деменција: Мач са две оштрице

"Може се рећи да коришћење интерента у каснијим годинама може донети значајне бенефите, јер учење и коришћење нових технологија стимулише мозак и позитивно утиче на когнитивне функције," објаснио је за журнал "Медикал њуз тудеј (Medical News Today)" др Снори Рафнсон, стручњак за деменцију. 

Поред тога, повезивање са светом преко интернета може бити од велике помоћи старијима који се осећају изоловано или немају способност да редовно излазе и комуницирају са другима, јер онлајн свет и комуникација преко друштвених мрежа може ублажити осећај усамљености. 

Резултати су показали да помагање старијима који желе да савладају технологију може бити од велике помоћи за њихове когнитивне способности, али и емоционали живот. Млади људи се могу посветити старијима и подучавати их о могућностима интернета, како би све генерације биле упознате са савременим онлајн светом и позитивним ефектима које може донети. 

Ипак, прекомерно сурфовање може довести до непожељних ефеката или чак повећати ризик од деменције. 

Стручњаци упозоравају да исувише времена проведеног на интернету може навести старије да "упијају" много различитог садржаја (између осталог и лоше вести) и да могу неприметно угрожавати своје ментално здравље и осећати се лоше по питању старења. Наведено откриће је веома важно јер су друге студије доказале да песимистички поглед на пролазност живота заправо може убрзати процес старења. 

"Који су разлози за прекомерно коришћење интернета код старијих? Да ли су они усамљени, друштвено изоловани? Који су други потенцијални ризици по когнитивно и физичко здравље? С друге стране, шта се дешава са старијима који уопште не користе технологију? Мислим да су ово питања која би могла да се истраже у будућности," закључио је др Снори.

Због тога, према анализи, време коришћење интернета би требало бити ограничено на највише два сата дневно, како би старији могли да уживају и у другим активностима које могу позитивно утицати на тело и ум у каснијим годинама (рекреација, креативни хобији, социјализација...). 

image